A miskolci rendőrség szerint nem veszélyezteti a gyerekek erkölcsi fejlődését, ha szüleikkel lopni mennek. Legalábbis ez derül ki egy a Jobbikhoz eljuttatott nyomozást megszüntető határozatból.

Jakab Péter önkormányzati képviselő hétfői sajtótájékoztatóján elmondta, az Érpataki Modell lyukói bázisvezetője fordult hozzá segítségért, miután a telkét rendszeresen "meglátogatják" arra illetéktelenek: legutóbb egy nyolcgyermekes család lopta meg. A sértett feljelentette a szülőket gyermekveszélyeztetésért, a rendőrség azonban megszüntette a nyomozást arra hivatkozva, hogy a gyerekek "valószínűleg nem tudták, hogy lopnak", így a szülők nem is veszélyeztették őket.
Jakab Péter az eset kapcsán felhívta a rendőrség figyelmét a gyermekvédelmi törvényre, mely szerint a szülőknek kötelességük biztosítani gyermekük testi, értelmi, érzelmi és erkölcsi fejlődését. Ha a rendőrség szerint a szülőkkel való lopás nem meríti ki a gyermekveszélyeztetést, az vagy azt jelenti, hogy szerintük a lopás jó erkölcsre vall, vagy azt, hogy a miskolci rendőrség maga is részt vesz a város züllesztésében, amikor eltűri, hogy mélyigénytelen szülők bűnözőket neveljenek Miskolcon - fogalmazott a politikus. A Jobbik ügyészségi vizsgálatot kezdeményez az ügyben, jelentette be Jakab, aki tűrhetetlennek nevezte, hogy az egyenruhások sokszor már akkor sem hajlandóak fellépni a jogsértőkkel szemben, ha a bűncselekmény "kiszúrja a szemüket", inkább a "legkreatívabb módon próbálják lerázni az állampolgárokat".
Mint mondta, lassan 3 éve annak, hogy Kriza Ákos polgármester Miskolcra hozta Bogyay Ferenc rendőrkapitányt. Azóta történelmi magasságokba emelkedett a városban a bűnözés: többek között egy év alatt 80 százalékkal nőtt a gyermekkorú bűnelkövetők száma. Most már tudjuk miért - tette hozzá. "Ezzel a mentalitással Miskolcon nem lehet rendet tenni. Kapitány úrnak ideje lenne átadnia a helyét olyasvalakinek, aki mismásolás helyett kész arra, hogy határozottan fellépjen mind a bűnözőkkel, mind a velük elnéző hatóságokkal szemben" – szólított fel Jakab Péter.
(Kuruc.info)
Frissítés: nyomoztak, de "nem volt megállapítható a cselekmény elkövetése" - az alábbi közleményt juttatta el szerkesztőségünkhöz Gaskó Bertalan szóvivő:
Tényszerűen
Visszautasítja a Miskolci Rendőrkapitányság a Jobbik helyi alelnökének kijelentéseit.
A Jobbik B-A-Z. megyei és miskolci alelnökének a 2013. január 13-i sajtótájékoztatóján tett valótlan tényállításával szemben a Miskolci Rendőrkapitányság Vizsgálati Osztálya a kiskorú veszélyeztetése bűntett elkövetésének gyanúja miatt a nyomozást lefolytatta, az elkövetők felelősségre vonásához szükséges valamennyi intézkedést megtette.
A rendőrök a nyomozás során gyanúsítottként hallgatták ki a szülőket, míg a büntetőeljárás során a gyermekkorú személyeket nyomozási bíró hallgatta meg.
Az ügyben – mivel a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése - a nyomozóhatóság a nyomozás megszüntetéséről határozott.
Miskolc, 2014. január 13.
Tisztelettel:
dr. Gaskó Bertalan r. alezredes
szóvivő
2. frissítés: Jakab Péter válasza:
A Miskolci Rendőrkapitányság „tényszerűen” próbálta közleményben cáfolni az állításaimat. A próba nem sikerült. Nem azt állítottam ugyanis, hogy a rendőrség nem folytatta le a nyomozást, hanem azt, hogy a nyomozást megszüntették egy olyan ügyben, ahol egyértelmű a gyermekveszélyeztetés. Az erről szóló határozat indoklása szerint:
„X és Y gyanúsítottak kihallgatásuk során a terhükre rótt bűncselekmény elkövetését elismerték. Mindkét gyanúsított úgy nyilatkozott, hogy ők ketten beszélték meg, hogy bemennek fenti telekre cseresznyét szedni, de oda be nem hívták magukkal gyermekeiket, azonban amikor észlelték, hogy gyermekeik utánuk bementek a telekre, rájuk nem szóltak, hogy menjenek onnan ki.
Tekintettel arra, hogy feltehetőleg a gyermekkorú személyek tudattartama nem fogta át, hogy bűncselekményt követnek el a szüleikkel, illetve a bűncselekmény elkövetésére őket nem bírták rá, így a nyomozás adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése és az eljárás folytatásától sem várható eredmény, ezért a rendelkező részben foglaltak szerint a nyomozás megszüntetése felől határoztam.”
A kérdésem ezek után változatlan: a rendőrség szerint a lopás jó erkölcsre vall, vagy szándékosan tűrik, hogy büntetlenül nevelhessenek a „szülők” bűnözőket Miskolcon? Mert ezek a gyerekek - látva, mit tesz magától értetődő természetességgel „anya és apa” - bizony akkor is megtanulnak lopni, ha a „tudattartamuk” át sem fogja, mit tesznek. No, ezt hívják gyermekveszélyeztetésnek.