Távoznia kell a közéletből Simon Gábor szocialista politikusnak, aki nem tüntette fel a vagyonbevallásában, hogy több százezernyi dollárt és eurót tart külföldi számlán - erről egy összbaloldali válságstáb döntött. A politikus ismerősei szerint Simon Gábor volt felesége szivárogtathatta ki a megtakarítások adatait a Magyar Nemzetnek.
Minden posztjáról le kell mondania, és a lehető leghamarabb vissza kell vonulnia a közéletből Simon Gábornak, miután lapértesülések szerint több százmillió forintnak megfelelő devizát tart egy ausztriai számlán, és a vagyonbevallásában nem is szerepelteti – a HVG értesülése szerint ezt közölte a párt elnöke, Mesterházy Attila az MSZP elnökhelyettesével kedden. A balliberális ellenzéki pártok válságstábot hívtak össze délelőtt az ügyben, az hozta ezt a határozatot. Forrásunk szerint a külföldön tartózkodó Mesterházy telefonon beszélt Simon Gáborral. "Minimalizálni kell a kárt a kampányra való tekintettel" – fogalmazott a lapnak a döntésről beszámoló egyik forrás.
Simon Gábor a korábbi tervek szerint egyéni képviselőjelöltként indult volna a főváros XVIII. kerületében (Budapest 15. evk.). Hivatalosan még meg nem erősített információk szerint azonban visszaléptetik, és Kunhalmi Ágnes, az MSZP elnökségének tagja indul helyette.
Az Együtt-PM vezetői stábjának egyik tagja a lapnak azt mondta, a délelőtti ülés nem válságtanácskozás volt, hanem egy szokásos tanácskozás, ám valóban foglalkoztak a kérdéssel, miután látták, hogy a Magyar Nemzet szombat óta folyamatosan szivárogtatja az ügyben szerzett információit, és az egész kérdés eszkalálódik. Döntési joguk ebben a kérdésben viszont nem volt, hiszen az MSZP a jelölőszervezet, így a szocialistáknak kellett a döntést meghozniuk.
Az Együtt-PM társelnöke, Jávor Benedek egy keddi sajótájékoztatón az MTI szerint azt mondta, az MSZP már döntött: "megválnak" a párt elnökhelyettesétől. Jávor azt mondta, véleménye szerint szükség van az ügy tisztázására, és az MSZP-nek lépnie kell. Mint mondta, információi szerint a szocialisták is úgy látják, hogy "ez egy elítélendő lépés volt Simon Gábor részéről", és úgy gondolják, hogy "nem kívánatos a szereplése az MSZP színeiben a 2014-es választáson".
Elhagyott feleség?
Elhagyott felesége szivárogtathatta ki azokat az adatokat Simon Gábor szocialista képviselő ausztriai megtakarításairól, amiket nem tüntetett fel a vagyonbevallásában – mondta a HVG-nek több politikustársa is. Simon Gábor néhány éve lépett ki a házasságból, új kapcsolatából gyermeke is született, aki már egyéves. A lapnak a képviselő több politikustársa is arról beszélt: a válás "nem volt szép", és csak arra tudnak gondolni, hogy a haragos volt élettárs szivárogtatta ki a megtakarítási számlák adatait a Simon Gáborról kedden cikket közölt Magyar Nemzetnek.
A Magyar Nemzet keddi számában írt arról – forrásmegjelölés nélkül –, hogy Simon Gábor elnökhelyettes 2009. április 10-én 575 ezer eurót és 162 954 dollárt helyezett el Ausztriában nyitott értékpapírszámláira, 2013. október 16-án betétszámlájának egyenlege 770 ezer eurót tett ki, több mint 240 millió forintot.
A korábbi bevallásai alapján sem mutatható ki, hogy honnan származik ez az összeg, és a képviselő vagyonbevallásaiban sem szerepelteti azt. A szocialista képviselő a banknak úgy nyilatkozott, hogy a vagyon többek között egy cég és egy budapesti ingatlan eladásából származott. Simon nem tudta érdemben megvédeni az álláspontját, amikor a párt vezetősége elbeszélgetett vele a helyzetről.
A helyzet súlyát jelzi, hogy a már említett délelőtti tanácskozáson minden szövetséges képviselői megjelentek. A PM egyik tagja azt mondta a lapnak, hogy szerinte „az MSZP tele van még hasonló taposóaknákkal, amiket a kormánypárti sajtó a következő hetekben nyilván egyenként fog majd felrobbantani”.
(HVG nyomán)
Frissítés: Jobbik: a Simon-botrány csak a kezdet
Simon Gábor lemondásra való felszólítása még nem old meg semmit, ennyivel nem lehet elintézni az MSZP második emberének példátlan mutyiját. A korrupciós ügyekben régóta élen járó szocialistáknak számot kell adniuk az utolsó fillérig, milyen pénzekből tevődik össze a bécsi bankban évekkel ezelőtt elhelyezett csaknem negyedmilliárd forint. Egy átlag magyar ember egész élete során nem lát ennyi pénzt, mint amennyit a baloldali politikusbűnöző titokban félretett.
A Jobbik mindezek mellett újra kezdeményezi, hogy legyen rendszeres vagyonosodási vizsgálat a jövőben minden magyar parlamenti képviselőnél, kormánytagnál, valamint hozzátartozóiknál. Egyúttal felszólítjuk az adóhatóságot, kérjen adatszolgáltatást az EU többi tagállamának társszerveitől arra vonatkozóan, a magyar közéletben tisztséget betöltő politikusok rendelkeznek-e külföldön ilyen jellegű vagyongyarapodás eltitkolására alkalmas pénzintézeti számlával - írja közleményében Mirkóczki Ádám országgyűlési képviselő, a Jobbik szóvivője.