Jogerősen két év felfüggesztett börtönre ítélte a járásbíróság azt a 16 éves kecskeméti cigányt, aki januárban egyszerre öt gyermekkorú fiút akart kirabolni. Pénzt nem kapott, így egy memóriakártyát vett el az egyik fiútól.
Zoom
A 16 éves B. B. január 8-án 13 óra körül Kecskeméten a vele szemben sétáló 12-15 éves sértetteket felszólította, hogy álljanak meg, majd veréssel fenyegette meg őket, ha nem adnak neki 1000 forintot.
– A kisportolt testalkatú, bokszoló vádlott felszólítására a gyermekek félelmükben megálltak, de nem adtak pénzt, mert nem volt náluk, ezt közölték is vele. A rabló azonban kitartónak bizonyult, ekkor az egyik gyermek kerékpárját kezdte követelni – mondta el dr. Schmidt Gábor, a megyei főügyészség sajtószóvivője.
A fiú azonban nem engedett, a vádlott a biciklit sem kapta meg, így újra veréssel fenyegetőzött, ha a gyerekek nem dobnak össze neki minimum egy ezrest. A sértettek továbbra sem tudták teljesíteni a követelést, a vádlott ezért rászólt egyikükre, hogy vegye ki a telefonjából a memóriakártyát és adja oda. Ezt a gyermek félelmében meg is tette. A fiatalkorú rabló távozott a helyszínről, később azonban a kártyát összetörte és eldobta. Schmidt Gábor elmondta: a magasabb és erősebb testalkatú vádlott fellépése fenyegető volt a sértettek számára, így a gyermekekben komoly félelem alakult ki.
A Kecskeméti Rendőrkapitányság a rablót már másnap, január 9-én elfogta és őrizetbe vette, a nyomozási bíró január 12-én elrendelte előzetes letartóztatását, majd a járási ügyészség gyorsított eljárásban bíróság elé állította. Csütörtökön a Kecskeméti Járásbíróság már tárgyalást is tartott, a fiatalkorú rablót öt rendbeli rablás bűntettében mondták ki bűnösnek, amelyből négy cselekmény kísérleti szakban maradt. A bíróság a vádlottat a rablásokért két év (négy évre) felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte. A döntés jogerős, mert egyik fél sem fellebbezett ellene.
(Baon nyomán)
Korábban írtuk: