Évek óta tisztában volt azzal a hátrányos helyzetű gyermekeket nevelő Burattino Általános Iskola és Gyermekotthon vezetősége, hogy nincs pedagógusi végzettsége annak a testnevelő tanárként dolgozó férfinak, aki a gyanú szerint mintegy harminc gyermeket rontott meg, mégsem mentették fel az állásából – tudta meg a Magyar Nemzet. Az iskola védjegye a liberális szemlélet: az intézményt működtető alapítvány kuratóriumának tagjai a liberális politikai és szellemi elit ismert arcai.
A lap még a múlt hét végén derítette ki, hogy a pedofil tanárnak nagy valószínűséggel nincs diplomája. Nem volt nehéz dolguk, elégnek bizonyult felhívni a férfi előző munkahelyét, a Menyecske utcai Kossuth Gyermekotthont, ahol Dóka Rita igazgatónő közölte: csodálkozik, hogy a férfi négy éve testnevelő tanárként dolgozott, hiszen még nincs öt éve, hogy távozott tőlük, és akkor csak általános iskolai végzettsége és egy OKJ gyermekfelügyelői tanfolyama volt, utóbbi képzésre ők iskolázták be.
A lap megkereste az ügyben Molnár Lászlót, a Burattino Hátrányos Helyzetűeket Segítő Iskolaalapítvány kuratóriumának elnökét arról érdeklődve, hogyan fordulhatott elő, hogy diploma nélkül dolgozott náluk a férfi.
Molnár – az iskola igazgatójával történt egyeztetés után – közölte: a férfi nem mutatott be hamis papírokat, az iskola tudott arról, hogy nincs végzettsége, az igazgatónő szorult helyzetében mégis arról döntött, hogy alkalmazza. Mint magyarázta, az iskola meghirdette a testnevelői tanári állást, ám arra senki nem jelentkezett. Ekkor gondolt az igazgatónő az alapítvány gyermekotthonában gyermekfelügyelőként dolgozó férfira, aki korábban már tartott sportfoglalkozásokat a gyerekeknek.
Tény, hogy csak egy gyermekfelügyelői OKJ-bizonyítványa van, amin egy olyan kód szerepel, amely szerint a tanfolyam elvégzésének feltétele az általános iskolai bizonyítvány volt. Molnár szerint az igazgatónő többször is felszólította a férfit, hogy kezdje el az iskolát, aki mindig ígéretet is tett rá, de aztán nem történt semmi.
Tény, hogy a másfél évvel ezelőtt életbe lépett köznevelési törvény előírja: megfelelő pedagógusi végzettség nélkül csak akkor tölthet be valaki ilyen munkakört, ha bemutatja az intézményvezetőnek az iskolalátogatási igazolást, amely bizonyítja, hogy megkezdte a feladat ellátásához szükséges képzést, és azt rendszeresen látogatja is.
A férfi azonban soha sem hozott ilyen papírt. Arra a kérdésre, hogy akkor miért nem mondott fel az igazgatónő a férfinak, Molnár azt mondta: figyelemmel arra, hogy úgy tűnt, jól végzi a munkáját és a gyerekek is szeretik, az igazgatónő „eltekintett a jogszabályi kötelezettségtől”.
(MNO)