Személyeskedés volt, de Mesterházy Attila pártelnök elsőbbségét senki nem kérdőjelezte meg az MSZP szombati választmányi ülésén, melyen a választási eredményt értékelték. A központi téma a Jobbik előretörése, és az erre adandó baloldali válasz volt. Mesterházy új programot, „rendpárti MSZP-t” ígért, a kifejezés néhány küldöttnél kiverte a biztosítékot.
Rendpárti baloldal kell – ez volt az egyik kulcsmondata a szocialista szokás szerint kötelező önkritikát gyakoroló Mesterházy Attila választási eredményértékelő beszédének a párt szombati választmányi értekezletén. Több résztvevő is megerősítette, hogy a pártelnök ezt a Jobbik térnyerésével kapcsolatban vetette fel, hangsúlyozva, hogy eddig rossz volt az MSZP stratégiája a nemzeti radikális párttal kapcsolatban.
A Szocialista Párt kibővített választmánya szombaton csaknem hat órán keresztül értékelte az április 6-i országgyűlési választás eredményét. A héten még arról is vita folyt, hogy tartsanak-e választmányt, értékeljenek most, vagy várják meg a billegő körzetek szavazatainak végleges átszámolását (ez most szombaton zárult le, és kiderült az MSZP nem tudott újabb körzeteket megszerezni, tehát megvan a kétharmados többsége a Fidesznek).
A HVG szerint a választmány hangulata hullámzott: hol a letargia, hol az indulatok ragadták magukkal a tagokat. Mesterházy közel 40 perces beszédével indítottak, a pártelnök ugyanazokat az észrevételeket sorolta fel, amit pénteken a hvg.hu-nak adott interjúban is elmondott már.
Személyeskedő vita
Több forrás is megerősítette, nem volt arra kezdeményezés, hogy a pártelnökség vagy az elnök maga mondjon le. Egyetlen egy választmányi tag vetette fel, hogy legalább bizalmi szavazást kérjen maga ellen a pártban, de ennek sem lett folyománya. Viszont az idősebb generáció több tagja bírálta a pártvezetést, szót kért többek között Lendvai Ildikó, Kovács László és Hiller István is, mindnyájan volt pártelnökök. Többek között szóvá tették, hogy Mesterházy alatt túl központosított lett az MSZP, ezzel kiszorultak a különféle irányzatok, amelyek végül szerintük a párton kívül kerestek érvényesülési lehetőséget. Az egyik volt pártelnök azt is szóvá tette, hogy Mesterházy csapata és az új frakció „súlytalan” emberekkel lett „telepakolva”.
Szekeres Imre még a választmány ülése előtt úgy nyilatkozott, szerinte az egész elnökségnek le kellett volna mondania a választások éjszakáján. Úgy tudni, az egyébként higgadt hangulatú ülés egyik indulatos vitájának is a Jászságban alulmaradt képviselő volt az egyik célpontja. Harangozó Tamás elnökségi tag, Mesterházy Attila egyik bizalmasa mondta neki azt, hogy ne gondolja már, hogy éppen személyével lehetne megújítani a baloldalt. Harangozó Tamás Kovács Lászlónak is beolvasott, akinek azt rótta fel, hogy nem volt a pártnak rendesen kidolgozott külügyi programja, pedig ezért Kovács lett volna a felelős. „Kicsit méltatlan volt ez a húsz perc, ami személyeskedéssel telt, de szerencsére nem ez volt a jellemző, hamar megnyugodtak a kedélyek” – fogalmazott egy résztvevő.
A párt elnöke a választmányt követő sajtótájékoztatón is hosszan beszélt a vereséghez vezető okokról, többször hangsúlyozta, hogy ő is követett el hibákat, az általa felügyelt stratégia is rossz volt, bár az arra vonatkozó újságírói kérdésekre, hogy ő személy szerint mit rontott el, mindig kitérő választ adott és rendszerint többes szám, első személyben válaszolt.
Viszont a tájékoztatón többször kitért arra, hogy a Jobbikot szerinte az MSZP rosszul kezelte. Mesterházy kifejezetten „cigánykérdésről” beszélt a tájékoztatón. Mint mondta, „ködszurkálás” lenne bármit mondani arról, hogy számos protestszavazó vagy volt baloldali voksoló miért a Jobbikra, és miért nem az MSZP-re adta az ikszet, de azt felvetette: tud olyan szavazókörökről, ahol még a cigányok is a Jobbikra szavaztak és feltehetően azért, mert ők is rendet akarnak.
Alulértékelt Jobbik
Erről a hvg.hu-nak pénteken azt mondta, alulértékelték a Jobbikot. „Én is azt mondtam, hogy a Jobbikot ne tekintsük ellenfélnek, ne vitatkozzunk velük még szórólapokon sem, mert ezzel megemeljük őket. (…) Ebben egyetértek Schiffer Andrással, nem lett volna szabad figyelmen kívül hagyni, hogy az emberek egy jelentős része dühös, közérthető, radikális megoldásra vágyik.” A szombati sajtótájékoztatón ugyanakkor azt hangsúlyozta, erre a kérdésre úgy kell a megfelelő választ megtalálni, hogy az MSZP alapértékeit, emberjogi alapvetéseit ne adják fel. Ennek ellenére volt olyan képviselő, aki szerint már a szóhasználat is elfogadhatatlan egy baloldali párt számára. „Rendpártiságról soha, sehol nem beszélnek a szociáldemokráciában, aki ilyet kifejezést használ, az előbb talán nézze meg, mik voltak a modern európai baloldal gyökerei a XIX. században – mondta a hvg.hu-nak egy távozó képviselő. Más úgy fogalmazott, a választmányon elhangzott vitát látva számára nem adódik más következtetés, mint, hogy „az MSZP elindult lefelé, a Jobbik szintjére”.
Több választmányi tag szerint is Hiller István mondta az egyik legnagyobb hatású beszédet. A párt volt elnöke olyan kifejezéseket használt, hogy „Horn Gyula népe a Jobbikra szavazott, ne legyen illlúziónk, azok az emberek támogatták a szélsőjobboldalt, akik pár éve még a mi lakossági fórumainkra jártak”. Hiller szerint „önvizsgálat kell, önmarcangolásra nincs szükség”, egy tisztességes önkormányzati választási eredmény alap lehet az építkezéshez, de „ősszel az is eldől, hogy az MSZP a baloldal megújításának célja, vagy csak eszköze lesz-e”. Hiller azt mondta, ugyanakkor be kell látni, hogy az MSZP „semmit nem értett meg az elmúlt öt év társadalmi folyamataiból”, abból, hogy „akinek tűzifára sincs pénze, annak magyarázhatunk a demokráciáról, nem fogja érdekelni”. Egy borsodi küldött ezzel kapcsolatban azt mondta, azt nem értették meg sokan az MSZP-ben, hogy amíg öt évvel ezelőtt, ha valakinek falun ellopták az uborkáját, „akkor természetesen bosszankodott, de legrosszabb esetben elment, és vett a boltban, de ha ma lopják el az uborkáját, már neki sincs pénze venni helyette” – ebben a kontextusban többen felvetették, „őszintén kéne beszélni a cigánykérdésről is”.
A másik dolog, amire a volt pártelnök szerint figyelni kell, hogy érzelmi azonosulást kell elérni a választók részéről, mert Orbán Viktor a CÖF-fel, a polgári körökkel, és egy sor más dologgal érzelmi közösséggé változtatta a jobboldalt: Hiller szerint ezért nem ütött igazán a Fideszen sem Schmitt Pál plágiumügye, sem a trafikmutyi, sem a többi korrupciós ügy.
Korábban írtuk: Zárt ülésen nyalogatta sebeit az MSZP választmánya - Judapesten maradna az összeborulás
Az országgyűlési választási vereség okainak elemzésébe kezdett délelőtt zárt ülésen az MSZP választmánya.
Mesterházy Attila pártelnök - aki a hvg.hu-n pénteken megjelent interjúban azt mondta: bár bizonyos konzekvenciákat egy héttel a szavazás után is le lehet vonni, a mélyebb elemzéshez több idő kell - már több mint egy órával a 10 órakor kezdődő választmányi ülés előtt megérkezett a szocialista párt székházába, megelőzve a legtöbb újságírót. Botka László választmányi elnök pedig mindössze annyit mondott, hogy konstruktív vitára számít.
Szekeres Imre, aki húsz éven át volt az MSZP meghatározó politikusa, most viszont nem jutott be a parlamentbe, azt mondta: a választás éjszakáján le kellett volna mondania a párt elnökségének, a választmányi ülésen viszont nem számít személyi ügyek megtárgyalására. Szerinte a feladat a baloldal megújítása.
Erről beszélt Baja Ferenc kampányfőnök-helyettes is. Ő azt mondta újságíróknak: a választási vereség oka, hogy nem találták meg az utat a szegény emberekhez, a valóban baloldali szavazókhoz. Ennek "sok politikai és kevés személyi konzekvenciája" kell hogy legyen - jelentette ki, megjegyezve: mindegy, ki vezeti az MSZP-t, ha nem tudnak alternatívát állítani a Fidesszel szemben, visszatalálni a baloldali váltópárt szerepéhez.
Hiller István korábbi pártelnök önkritikus, tabuk nélküli vitát vár a választmányban. Személyi változást nem támogat a május végi európai parlamenti választás előtt - közölte. Az viszont nem derült ki egyértelműen a szavaiból, hogy előre hozná-e az ősszel esedékes tisztújítást nyárra.
Lukács Zoltán frakcióvezető-helyettes ezzel szemben azt mondta újságíróknak, az alulról felfelé menő rendszerű tisztújítás több hónapot vesz igénybe, és nem volna hatékony az önkormányzati választási kampányt ezzel tölteni. Hozzátette: a választási eredmények elemzését nem lehet személyi kérdésekre egyszerűsíteni, a fő probléma az, hogy üzeneteik nem jutottak el a vidéki emberek többségéhez, a falvakban pedig alig voltak jelen.
Horváth Csabát, az MSZP főpolgármester-jelöltjét arról kérdezték, hogy az Együtt-PM nem tartja megfelelő jelöltnek Budapest élére. Szerinte erről az EP-választás után érdemes beszélni. Annyit mondott még: a szocialista párt döntött a jelöléséről, ő azonban nem ragaszkodik ahhoz, ahogy másnak sincs joga erre. A jó jelölt az, aki bizonyított várospolitikusként - tette hozzá az MSZP fővárosi frakcióvezetője.
"A Fidesz" - így válaszolt Szanyi Tibor, a szocialisták európai parlamenti listavezetője arra a kérdésre, ki a felelős a baloldal vereségéért, és bírálta a választási rendszert. Mindazonáltal megjegyezte, a kormányoldal több mint 600 ezer szavazót vesztett 2010 óta, a baloldal pedig 250 ezret nyert. De van még mit jobban csinálni - jegyezte meg.
A választmányi ülés másik témája a felkészülés a május 25-i EP-választásra. A tanácskozáson történtekről délután tájékoztatják a sajtót.
Frissítés: Budapesten fenntartanák az összeborulást, vidéken helyben döntenek a jelöltekről
Kritikus, önkritikus, konstruktív vitát folytattak a választási vereségről az MSZP választmányi ülésén - mondta Botka László a rendezvény utáni sajtótájékoztatón. A választmányi elnök közölte, a tisztújítás az eredeti terv szerint, az októberi önkormányzati választás után, novemberben vagy decemberben lesz. Botka megjegyezte, hogy a tisztújítás előrehozását senki sem sürgette.
Botka elmondta, a szocialisták Budapesten mindenképpen egyeztetnek "azokkal, akikkel együtt kívánnak működni", vidéken pedig a helyi szervezetekre bízzák a megfelelő jelöltek megkeresését és támogatásuk megszervezését. Az Együtt-PM már jelezte, hogy a szocialisták várható főpolgármester-jelöltjét, Horváth Csabát nem tartják alkalmasnak.
(MTI - HVG nyomán)