Az újonnan megválasztott szlovák államfő nyilatkozata, amelyben kegyelmet ígért Zsák Malina Hedvignek, nagy előrelépést jelent a magyar-szlovák viszonyban - mondta Németh Zsolt. Hozzátette: "A magyarok rokon népként tekintenek a szlovákokra, mélységesen tisztelik őket. A Külügyminisztérium parlamenti államtitkára a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján volt képes mindezeket kijelenteni.

Németh Zsolt: a magyarok rokon népként tekintenek a szlovákokra, mélységesen tisztelik őket
A Magyarság Házában rendezett emlékműsoron az államtitkár kiemelte: Andrej Kiska szavaival Szlovákia "fényéveket lépett előre abba az irányba, hogy politikai berendezkedése ne csak a szlovák többség, hanem a szlovákiai magyarság számára is tényleges demokrácia legyen". Ezzel a nyilatkozattal a magyar-szlovák viszonyban is nagy lépés történt "a történelmi megbékélés irányába" - mondta.
Németh Zsolt hangsúlyozta: a magyarok rokon népként tekintenek a szlovákokra, mélységesen tisztelik őket. "Közös a múltunk, és közösnek kell lennie a jövőnek is a Kárpát-medencében" - tette hozzá.
Azt mondta, Zsák Malina Hedvig sorsában benne van az egész "szlovákiai" magyarság sorsa, ő "korunk kitelepítettje", akit nemzeti hovatartozása miatt űztek el a szülőföldjéről, és már Magyarország az igazi hazája.
Andrej Kiska nyilatkozata azonban azt mutatja, hogy van esélye a józanságnak a magyar-szlovák kapcsolatokban - mutatott rá. Véleménye szerint ez nemcsak Zsák Malina Hedvignek fontos üzenet, hanem mások mellett a magyar nyelven oktató szlovákiai tanároknak, a magyar szülőknek, a vegyes lakosságú települések hivatalaiba belépő magyaroknak és a szlovákoknak is, hogy "Szlovákia nem lesz rosszabb ország attól, ha magyarul is szabad ott beszélni".
A múltat végképp eltörölné - kivéve a Benes-dekrétumokat
Az államtitkár szerint az emléknapon nem a múltról, hanem a jövőről van szó. "Nem az a kérdés, hogy mi volt, hiszen azt már nem lehet meg nem történtté tenni, hanem az, hogy mi van, és főként mi lesz" - fogalmazott. Úgy látja, közeledik az idő, amikor megkezdődhet az a folyamat, amelyben a magyar és a "szlovák" közgondolkodás közelebb kerülhet egymáshoz például a szabadság fogalmának tisztázásában, a magyarok és a szlovákok szabadsága nem zárja ki egymást.

Andrej Kiskával utazik fényéveket "Szlovákia"
Németh Zsolt kitért arra is, hogy április 6-án "példátlanul erős másodszori választói felhatalmazást nyert a nemzet ügyei és a határon túli magyarok ügyei iránt elkötelezett kormányzás". Megerősítést nyert az a politika, amely "sosem mondott le a Benes-dekrétumok által a magyar és a szlovák nép kapcsolatain ütött seb begyógyításáról, az igazság kimondásáról és az új korszak elkezdéséről a két nép történetében" - mondta. Hozzátette: az elmúlt években "jelentős klímaváltozás" következett be az államközi kapcsokban, különösen az első Fico-kormány idejéhez képest.
Németh Zsoltnak minderről a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapján volt mersze beszélni. A rendezvényen a Benes-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból elüldözött, Magyarországra telepített több mint százezer magyarra emlékeztek. A magyar Országgyűlés 2012. december 4-én ellenszavazat nélkül fogadta el, hogy április 12. a Felvidékről kitelepített magyarok emléknapja legyen. Az eset külön pikantériája, hogy a fideszes államtitkár által ajnározott szcientológus Kiska (akit egyébként uzsorásnak is tartanak) még beiktatása előtt leszögezte: meg kell tartani a magyarság kollektív bűnösségét törvénybe foglaló Benes-dekrétumokat.
Kapcsolódó: