Soha nem voltam sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működtem velük együtt, és megkeresés sem volt a részükről - jelentette ki a Jobbik európai parlamenti képviselője Budapesten sajtótájékoztatón.
A Jobbik EP-listáján harmadik helyen szereplő politikus közölte, határozottan visszautasítja a Magyar Nemzetben leírt vádat, és Mirkóczki Ádám képviselőtársán keresztül kezdeményezi, hogy az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága teljes nyilvánosság előtt hallgassa meg.
Kovács Béla leszögezte: munkáját, országjáró kampányát egyaránt folytatja, ilyen lejárató hadjárattal nem lehet megállítani.
(MTI)
Frissítés: az Alfahír.hu részletesebb beszámolója:
Rendkívüli sajtótájékoztatón reagált Balczó Zoltán EP-képviselőjelölt, a Jobbik alelnöke és Kovács Béla, a párt EP-képviselője a Magyar Nemzet által kirobbantott "álbotrányra".
A Jobbik fontosnak tartja világossá tenni, hogy mi volt a botrány kiváltó oka és célja - mondta el Balczó Zoltán. A politikus szerint a Jobbik 20% fölötti országgyűlési választási eredménye túl nagy homokszemet jelentett a világpolitikai küzdelem fogaskerekei között. Ennek eltávolítása érdekében az Egyesült Államok és európai szövetségesei minden eszközt megpróbálnak felhasználni. A cél, hogy az EP-választáson második helyre esélyes Jobbik a harmadik helyre kerüljön, mert a globális hatalom azt szeretné, hogy mindenképpen a Magyar Szocialista Párt maradhasson a Fidesz váltópártja.
Balczó hozzátette: azért említette meg az Egyesült Államok szerepét is, mert a sajtóhíradásokban nemrégiben információk jelentek meg egy telefonbeszélgetésről, ahol is Joe Biden amerikai alelnök felvetette Orbán Viktornak, hogy mennyire fontosnak tartja a Jobbik megroppantását az EP-választások előtt. Biden külön kitért Kovács Béla személyére is, aki a Jobbik magyar-orosz kapcsolatainak kulcsszereplője, ezért az amerikai alelnök fontosnak tartotta, hogy ne juthasson újabb mandátumhoz. Balczó elmondta, nagyon szomorúan látják, hogy ez a forgatókönyv teljesülni látszik, hiszen a Legfőbb Ügyészség kezdeményezte Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztését. A pontos okot nem határozták meg, ugyanakkor a Magyar Nemzet, mint mindig jól értesült forrás, több rágalmat is megfogalmazott.
Balczó Zoltán Kovács Béláról elmondta: 2005-től 2010-ig a Jobbik külügyi kabinetjének vezetője volt, ő építette ki azokat a kapcsolatokat, melynek révén létrejött az Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetsége, melynek Kovács jelenleg is az elnöke. Balczó abszurdnak tartja a vádat, hogy a formációt oroszok által mozgatott szövetségnek tünteti fel a Magyar Nemzet. A napokban egyébiránt ezt az európai szintű mozgalmat is érte egy hamvába holt támadás, mely a szövetség pénzügyi rendezetlenségről szólt, ám hamar kiderült, hogy az Európai Parlament legszigorúbb ellenőrzésével évek óta mindent rendben talál. A nyugat-európai radikális pártokkal történő összefogáson túl Kovács Bélának érthető módon szerepe volt a keleti nyitás politikájában is.
A Jobbik politikusa különösnek találja, hogy a sajtó mintegy titokként "leplez le" olyan dolgokat, melyek régóta köztudottak: Kovács Béla Moszkvában végzett közgazdászként egy olyan intézetben, ahol több, a magyar közéletben tevékenykedő, kiváló szakképzettséggel rendelkező ember is diplomázott. Nem volt titok az sem, hogy Kovács Béla kiválóan beszél oroszul, ez is predesztinálta arra, hogy a Jobbik keleti nyitásában és orosz kapcsolatainak kiépítésében kulcsszerepe legyen. Az EP-ben Kovács tagja annak a parlamentek közötti delegációnak, amely az EP és az orosz parlament között tartja a kapcsolatot. Az energetikai bizottság tagjaként létrehozta az EP és orosz parlament közti munkacsoportot is, melynek ő a vezetője. Balczó szerint egyértelmű tehát, hogy az orosz kapcsolatok, oroszországi látogatások a legnagyobb nyilvánosság előtt történtek. A politikus hozzátette: a Jobbik számára nyilvánvalóvá vált az orosz kapcsolat nemzetstratégiai fontossága, ami nem a párt, hanem az ország érdeke. Visszautasította azokat a híreszteléseket is, melyek szerint a Jobbikot pénzzel támogatná Oroszország. Balczó emlékeztetett: a Jobbik az a párt, amely kezdeményezte, hogy a parlamenti képviselők és kormánytagok kettős állampolgárságának nyilvánosságra hozatalát és a külföldről támogatott szervezetek pontos megjelölését annak érdekében, hogy nemzetbiztonsági szempontból mindenki tisztán láthasson.
A Jobbik szomorúan látja, hogy Magyarországon a birodalmi elvárásnak való megfelelés tapasztalható, és szeretné felhívni a választók figyelmét, hogy az elmúlt hetek sorozatos támadásainak célja, hogy ne legyen vita arról, hogy a párt milyen programmal készül arra, hogy az újonnan összeülő EP-ben képviselje a Nemzetek Európája-koncepciót és a magyar érdekeket - zárta gondolatait Balczó Zoltán.
Visszautasítja a vádakat Kovács Béla
A szót ezt követően Kovács Béla vette át, aki kiemelte: visszautasítja a Magyar Nemzetben leírt vádakat. Mint mondta, soha nem volt sem magyar, sem külföldi titkosszolgálat tagja, soha nem működött velük együtt és megkeresés sem volt irányába a részükről. Rámutatott: az említett moszkvai intézmény, a Nemzetközi Kapcsolatok Intézete Magyarország számára már jó néhány közéleti személyiséget adott, őket mégsem vádolják hasonló rágalmakkal. Kovács Béla megemlítette: többek közt a Magyar Nemzet külpolitikai rovatának vezetője is az említett moszkvai egyetemen végzett. Kovács Béla határozottan visszautasította azokat a vádakat is, melyek szerint az általa vezetett Európai Nemzetek Szövetsége orosz befolyás vagy finanszírozás alatt állna. A politikus reagált az Index napokban megjelent cikkére is, mely a szövetség pénzügyi problémáiról írt. Elismerte, valóban voltak problémák, ám mikor a Jobbik átvette az európai szintű párt vezetését, akkor rendet is tettek.
Rágalmazásnak tartja azt is, hogy a Jobbikot Oroszországból vagy Iránból finanszíroznák. Kiemelte: ilyesmire soha nem került sor, a Jobbik soha nem is kért semmiféle politikai vagy anyagi támogatást külföldről. Kovács Béla a mai nap folyamán beszélt Mirkóczki Ádám képviselőtársával is, akit arra kért, hogy közvetítse az országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottsága felé: nyilvános meghallatását kéri a bizottság előtt.
A cikkben megjelent egy felettébb személyes hangvételű mondat is, mely Kovács Béla feleségét érinti. A Magyar Nemzet azt állította, hogy ő a szovjet titkosszolgálatoknak dolgozott. A politikus ezt felesége nevében is határozottan visszautasította, és felháborítónak tartja, hogy a rágalomhadjárat alkalmával már a családtagok sem szentek a sajtó számára. Az ügyet jogi útra fogja terelni.
Kovács Béla végezetül elmondta: nem fogja abbahagyni az általa végzett munkát, továbbra is azért fog dolgozni, hogy minél előnyösebb stratégiai, energetikai és politikai együttműködés alakuljon ki az Európai Unió és Oroszország között. Mindezt azért teszi, mert magyar EP-képviselőként Magyarország és a magyar nép érdekeit képviseli. Hangsúlyozta: őt lejárató hadjárattal nem tudják megállítani, országjáró kampánykörútját is folytatni fogja, már a mai nap folyamán is.
Morvai: nem szeretnék időutazást tenni
Kovács Béla ügye már Morvai Krisztina sajtótájékoztatóján is szóba került. Természetesen az ilyenkor olajozottan működő médiagépezet a HírTV-től kezdve az ATV-ig Morvai Krisztinát is megérkdezte Kovács Béla állítólagos "kémtevékenységéről".
A Jobbik EP-listavezetője emlékeztetett: objektív mérőszámok alapján a független képviselők között a legsikeresebb volt az elmúlt ciklusban Kovács Béla, aki elsősorban szakbizottságban, szakmai jelentéseket készített, emellett - és ez nagyon megtisztelő volt Magyarország számára - az Európai Parlament és Oroszország közötti energetikai bizottság társelnöke volt. Morvai szerint a Jobbik keleti nyitás politikája miatt támadják most a pártot és Kovács Bélát.
Kérdésre válaszolva kifejtette: nem látja indokoltnak, hogy levegyék Kovács Bélát a Jobbik EP-listájáról, mert "nem szeretnék időutazásban élni, az ötvenes évek irányába, akkor, amikor Moszkvából leszóltak Magyarországra, akkor a birodalom parancsára cselekedtek".
2. frissítés: az N1TV összeállítása:
3. frissítés: amit egy fideszestől vagy MSZP-stől nem hallanánk: Kovács Béla lemond mentelmi jogáról, és kezdeményezi saját átvilágítását:
Korábban írtuk: Így jár, aki kiáll a krímiek és a magyarok önrendelkezési joga mellett: Kovács Bélát azzal vádolta meg a Fidesz ügyészsége és AVH-ja, hogy az oroszoknak kémkedik
Az USA alelnöke Kovács Béla fejét követeli Orbán Viktortól - a Fidesz karaktergyilkos stábjának rá kell kapcsolnia - írta meg portálunk kereken egy héttel ezelőtt. Rámutattunk, hogy a nemzetiek azzal vívták most már nemcsak a zsidók és hazai bérenceik, hanem Amerika haragját is, hogy nyíltan Moszkva pártját fogták a krími konfliktusban, és Kovács Béla volt, aki kijelentette, hogy törvényesen zajlott a krími népszavazás, a lakosság önrendelkezési jogát valósította meg.

Köztudott, hogy Kovács Béla egyengeti pártja orosz kapcsolatait, az ő kíséretében tárgyalt Vona Gábor többször is a Duma meghatározó vezetőivel. Korábbi, fent hivatkozott értesülésünk szerint Biden kérése Orbánhoz az volt, hogy a Jobbik megroppantásával az uniós választási kampányban akadályozzák meg Kovács Béla újbóli brüsszeli mandátumszerzését.
"A Fidesz karaktergyilkos stábjának nagyon rá kell kapcsolnia, ha meg akar felelni a nagy testvér kérésének" - írtuk korábbi cikkünkben. És mit ad Isten, milyen bomba robbant ma?
Polt Péter legfőbb ügyész hétfőn diplomáciai úton Martin Schulzhoz, az Európai Parlament elnökéhez fordult, indítványozva, hogy az Európai Parlament függessze fel Kovács Bélának, az Európai Parlament képviselőjének mentelmi jogát, közölte - micsoda véletlen: még csak nem is más lappal, hanem pont - a Magyar Nemzettel a Legfőbb Ügyészség szóvivője.
A fideszes lap pontosan meg nem nevezett forrásból származó értesülése szerint a jobbikos Kovács Béla ellen az Alkotmányvédelmi Hivatal tett feljelentést "kémkedés gyanúja miatt". A Magyar Nemzet információi szerint Kovács Béla tevékenysége már korábban felkeltette a polgári kémelhárítás figyelmét, ugyanis a képviselő "rendszeresen találkozik konspiratív módon orosz diplomatákkal, és havi rendszerességgel az orosz fővárosba látogat".
A kérdésre, hogy született-e feljelentés Kovács Béla ellen kémkedés gyanúja miatt, Fazekas Géza válaszában azt írta: "A Központi Nyomozó Főügyészség súlyos - kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel fenyegetett - bűncselekmény miatt folytat nyomozást. Ezen nyomozás minősített, így annak részleteiről - beleértve a bűncselekmény pontos megjelölése, a feljelentő személye, és a nyomozás során eddig végrehajtott eljárási cselekmények, illetve a megállapítható tényállás - semmilyen tájékoztatást nem áll módunkban adni."
Polt Péter Kovács Béla mentelmi jogának felfüggesztéséről szóló előterjesztéséről Fazekas Géza azt közölte: "Az előterjesztés részletes indokolását egy minősített irat tartalmazza. Az ügy minősített voltára tekintettel az eljárásról semmilyen további tájékoztatást nem áll módunkban adni."
"Kovács Béla - aki jelenleg a Jobbik európai parlamenti listájának harmadik, befutó helyén áll márciusban azzal keltett feltűnést, hogy szabad és igazságos választásnak minősítette a krími népszavazást" - jegyzi meg mintegy "hírmagyarázatként" (valójában az ügy kipattanásának és időzítésének leleplezéseként) az MTI.
(Kuruc.info)
Az M1 híradója az ügyről: