Köztudott, hogy a Jobbik erősödése nagyon komoly ellenérzéseket keltett az európai és amerikai politikai életben. Orbán kétharmados győzelménél is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak egyesek a radikális nemzeti párt átütő országgyűlési eredményének, amelyet várhatóan az uniós választásokon is megismétel. Brüsszel mellett Washingtont is aggodalommal tölti el a Jobbik megállíthatatlannak látszó növekedése, ami mögött nem csupán az ilyenkor szokásos diplomáciai közhelyek állnak a "szélsőséges erők visszaszorításáról", hanem ennél egy sokkal aktuálisabb és sokkal fontosabb kérdés: az ukrán válság.
Zoom
Ez keményebb menet lesz
Washington az elmúlt években elfordította a tekintetét Kelet-Közép-Európa irányából, hiszen a Csendes-óceán körüli sakkjátszma sokkal fontosabb lett a számára. Ezt azonban a magára ébredő Oroszország egyre inkább kihasználta, fokozta kulturális, gazdasági és politikai jelenlétét a térségben, az ukrán uniós integrációra pedig kőkeményen reagált. A jelenlegi polgárháborús helyzet az Egyesült Államokat is az erői megosztására késztette, hiszen egy még erősebb Oroszország az egész Európai Unió integritását áshatná alá, ami nem érdeke a tengerentúlnak.

Joe Biden, az Egyesült Államok alelnöke
Az USA számára különösen zavaró a magyar helyzet, hiszen Orbán "beszorult" az oroszbarát térfélre a paksi megállapodás miatt, a Jobbik pedig nyíltan Moszkva pártját fogta a konfliktusban. Mivel a magyar példa könnyen ragadós lehet, az amerikai adminisztráció minden követ megmozgat Budapest jobb belátásra bírására. Joe Biden nemrég telefonon hívta fel Orbán Viktort, amely a sajtóban úgy jelent meg, mint egy gratuláció a választási győzelemhez, de ennél jóval nagyobb jelentősége volt. Az amerikai alelnök célja a magyar kormányfő sarokba szorítása volt az ukrán-orosz kérdésben. Orbántól sokkal határozottabb kiállást várnak el Ukrajna területi integritásának ügyében, valamint az oroszok szövetségesének tartott Jobbik elleni határozott fellépést.

Az egész ügyben kulcsszerepet játszik Kovács Béla, a Jobbik EP-képviselője, aki egyben pártja orosz kapcsolatait egyengeti. Az ő kíséretében tárgyalt Vona Gábor, a Jobbik elnöke többször is a Duma meghatározó vezetőivel, ahol bizonyára nem csak protokolláris témák kerültek terítékre. A hírek szerint Biden kérése Orbánhoz az volt, hogy a Jobbik megroppantásával az uniós választási kampányban akadályozzák meg Kovács Béla újbóli brüsszeli mandátumszerzését, ezáltal az orosz befolyás további erősödését. Mindez nem könnyű kérés, hiszen Kovács a lista befutónak számító harmadik helyét kapta a radikális pártban, belső informátorunk szerint az elnök bizalmi embere. Ráadásul a választásokig már csak két hét van hátra, vagyis a Fidesz karaktergyilkos stábjának nagyon rá kell kapcsolnia, ha meg akar felelni a nagy testvér kérésének. Az idő halad, Biden pedig - képletesen szólva - Kovács Béla fejét követeli.
(Kuruc.info)
Kapcsolódó: