Nem jogerősen egy év nyolc hónapos szabadságvesztésre ítélte szerdán a Zalaegerszegi Járásbíróság azt a cigányt, akinek lányától az éveken keresztül folytatott vérfertőző viszony következményeként két gyereke is született (pontosabban három, de egy meghalt - a szerk.).

"O." Gyula
A 47 éves nem hiába született szentpéterúri otthonukban 2005-től 2013-ig rendszeresen közösült az akkor már 18 évesnél idősebb lányával, aki az ügyben másodrendű vádlottként szerepelt. A kapcsolatból 2008-ban egy fiú, 2011-ben pedig egy kislány született.
Az ügyben áprilisban tartották az első tárgyalást, de akkor a vádlottak nem jelentek meg. A példás apa májusban rendőri elővezetéssel érkezett a tárgyalóterembe, akkor védőjével közös indítványára a bíróság zárt tárgyalást rendelt el, így csak a szerdai ítélethirdetés volt nyilvános a sajtó számára.
A Zalaegerszegi Járásbíróság mindkét vádlottat bűnösnek mondta ki vérfertőzés bűntettében. A férfit mint többszörös visszaesőt egy év nyolc hónap, börtönben végrehajtandó szabadságvesztésre ítélte, lányát pedig egyéves időtartamra próbára bocsátotta.
Az ítélet indoklásában elhangzott: a bíróság nem fogadta el az elsőrendű vádlottnak azt védekezését, miszerint nem tudott arról, hogy a másodrendű vádlott a lánya. A rokoni kapcsolatot a lányával és a viszonyukból született gyerekekkel a szakértői vélemény ugyanis egyértelműen alátámasztotta.
A cigány védekezésében azt is hangsúlyozta, hogy a lány éveken keresztül nem kért segítséget, a lánya viszont - még ha évekkel később is - feljelentést tett, és a gyámhatóságot is felkereste.
Az ítélet nem jogerős, a kancigány ügyvédje felmentésért, illetve enyhítésért fellebbezett, lányának védője pedig három nap gondolkodási időt kért.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: