A béke gondolata Ábrahám örököseinél címmel rendezett konferenciát a zsidó, a keresztény és az iszlám vallás képviselőinek részvételével a Magyar-Izraeli Baráti Társaságok Szövetsége és a "keresztény"demokrata párt alapítványa által még 2008-ban életre hívott Barankovics Izraelita Műhely.
A konferenciát csütörtökön a gyöngyösi Károly Róbert Főiskolán tartották.
Harrach Péter, a KDNP parlamenti frakcióvezetője köszöntőjében úgy fogalmazott, hogy nehezen lehetne eltúlozni a konferencia jelentőségét. "Azért jöttünk ide, hogy másik síkra tereljük mindazt, ami sokszor világszerte a három világvallás között zajlik" - mondta.
"Nem azért vagyunk itt, hogy összehozzuk mindazt, amit képviselünk, hiszen azok különbözőek. Azért vagyunk itt, hogy egy sokszínű világot mutassunk be" - jelentette ki a politikus. Ebben a sokszínűségben a közös vonás az, hogy a résztvevők meg akarják ismerni egymást, és tisztelni akarják azt, ami a másikban és az ő közösségében van - tette hozzá.
Zoom
Latorcai Csaba (középen!) épp Szegeden jelenti be a jó hírt - Miskolcon már megtette, Gyöngyösön tegnap járt
Latorcai Csaba, a Miniszterelnökség kiemelt társadalmi ügyekért felelős (valójában zsinagógafelújításért felelős, de ezek szerint ma ezt nevezik kiemelt társadalmi ügynek; lásd pl. itt, itt, itt, vagy éppen itt és itt, esetleg egy pár sorral lejjebb - a szerk.) helyettes államtitkára előadásában arról beszélt, hogy a vallási tanítások azok, amelyek a zsidóságot elválasztják a kereszténységtől, és ugyanakkor össze is kötik a kettőt. "Reméljük, mostanra megérettünk arra, hogy a két vallás közötti különbség elfogadásával, kölcsönös tiszteletével elkezdjünk közeledni egymáshoz" - mondta. Hozzátette: a közös múltat sok minden terheli.
„A keresztény Európa sokszor bánt idegenként a zsidókkal, a holokauszt borzalmai azonban talán végképp ráébresztettek minket az együttműködés és a kölcsönös tisztelet fontosságára" - mondta fel a leckét a Miniszterelnökség samesza.
Kitért rá: fontos minél több embert megismertetni a zsidó vallás tanításaival és a zsidó kultúrával, hogy ez a tudás a mindennapos ismeretek része legyen.
A helyettes államtitkár közölte: a kormány készen áll arra, hogy a jövő évi költségvetési támogatások terhére megkezdődhessen a gyöngyösi zsinagóga felújítása (nota bene: kiemelt társadalmi ügy - a szerk.). Az együttélés háza elnevezésű projekt a magyarországi zsidóságnak a magyar kultúrában, oktatásban, tudományban betöltött szerepét fogja bemutatni a zsinagógában.
Weisz Péter, a konferencia egyik szervezője, a gyöngyösi Bugát Pál kórház főigazgatója, a Barankovics Izraelita Műhely elnöke azt mondta, a rendezvénnyel be szeretnék bizonyítani, hogy a három vallásban több van, ami közös, ami összeköt, mint ami szétválaszt. "Be szeretnénk bizonyítani azt is, hogy a gyűlölet, az intolerancia nem a hitből, hanem az emberből ered" - tette hozzá. Szavai szerint a konferencia üzenete az, hogy "meg kell védeni gyerekeink és unokáink békés jövőjét".
(Heol nyomán)