Jogalkotási javaslatot terjeszt az oktatási és az önkormányzati tárca elé a kisebbségi ombudsman, mert a jelenlegi szabályok szerint egyetlen település sem kötelezhető arra, hogy befogadja az iskolabezárások és iskolaösszevonások miatt tanintézmény nélkül maradt tanulókat (értsd: meglehetősen gyakran kellemetlen szagot árasztó, a magántulajdon problematikájához sajátságosan viszonyuló, erősen pigmentált egyedeket). Ezt, persze eukonform módon maga Kállai Ernő közölte szerdán az MTI-vel.

Utalt arra, hogy javaslata a csörögi példa alapján fogalmazódik meg. A Pest megyei Csörög még 2002-ben vált ki Sződ községből, és önálló település lett, de oktatási intézménnyel nem rendelkezett. A falu évente hosszabbított intézményfenntartó társulást kötött Sződdel, hogy így biztosítsa az önkormányzat a kötelező oktatási feladatának végrehajtását.

A nemzeti és etnikai jogok országgyûlési biztosa tavaly vizsgálatot folytatott a csörögi roma tanulók (értsd: munka helyett osztályteremben ücsörgő rajkók) oktatásával kapcsolatban, mert két nagy létszámú osztályt megbontottak, a szegény roma gyermekeket pedig egy külön épületben különítették el, így ez az intézkedés lakóhely szerinti közvetlen diszkriminációt, etnikai alapon pedig közvetett diszkriminációt, valamint szegregációt valósított meg, bizony - emlékeztetett Kállai Ernő.

A kisebbségi biztos hozzátette: az ombudsmani hivatal még novemberben ajánlást fogalmazott meg a Pest Megyei Közigazgatási Hivatalnak, valamint kezdeményezéssel fordult Vác, Sződ és Csörög képviselő-testületéhez, hogy egyeztessenek az iskola nélkül maradt csörögi gyerekek jövőbeli beiskolázásáról, annak érdekében, hogy a beiskolázásra a hátrányos megkülönböztetést elkerülve kerüljön sor a 2007/2008 tanévben.

Kállai Ernő tájékoztatása szerint Vác polgármestere válaszlevelében kilátásba helyezte, hogy a váci iskolák a jövőben nem fogadják a csörögi gyerekeket, mivel "jóindulatú magatartásuk miatt folyamatosan gyanúba keverednek".

A Pest Megyei Közigazgatási Hivatal jogutódja, a Közép-Magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal a megkeresésre csak idén május végén válaszolt, közölve: a diszkriminációt megvalósító osztályba sorolási és elhelyezési döntéseket nem az önkormányzat hozta, ilyen tárgyú képviselő-testületi döntést nem találtak, ezért törvényességi ellenőrzési jogkörben nem jártak el - fûzte hozzá az ombudsman.

Az ombudsmani vizsgálatból kiderült, hogy a diszkriminatív osztályba sorolást és iskolába helyezést az igazgató - állítása szerint - a polgármester utasítására hozta meg.


Kállai: ..."nincs jogi megoldás"

Ezen kívül - a csörögi polgármester tájékoztatása szerint - 11 cigány óvodásnak sem tudnak helyet biztosítani - mondta Kállai Ernő.

A kisebbségi ombudsman kijelentette: "a kialakult helyzetre jelenleg nincs jogi megoldás", mert a jelenlegi jogszabályok szerint egyetlen más település sem kényszeríthető rá arra, hogy befogadja az iskola nélkül maradó gyereket.

Hozzátette: a Csörögön tapasztalható helyzet - különös tekintettel a várható iskolabezárásokra és összevonásokra - bárhol, bármikor kialakulhat, ezért jogalkotási javaslatot terjeszt az érintett szaktárcák elé, amelyben egy kidolgozott jogi konstrukciót javasol az ilyen helyzetek megoldására.

Megjegyezte, ez azonban nem oldja meg a jelenlegi problémát a szeptemberi iskolakezdésig, ezért egyeztetést kezdeményezett Hiller Istvánnal és Bajnai Gordonnal.

Az ombudsman a távirati irodának azt is elmondta: kezdeményezésére várhatóan napokon belül miniszteri biztost fognak kinevezni az ügy mielőbbi megoldása érdekében.

(Híradó - MTI)