Nem léphet fel a Zsidó Kulturális Fesztiválon Petrás Mária, miután kiderült a szervezők számára, hogy az énekes "szélsőjobboldali rendezvények rendszeres meghívott résztvevője" - írja a Népszabadság hétfői száma.
Zoom
Középen Petrás Mária
Petrást külön meg sem hívták a fesztiválra, hanem a meghívott Muzsikás együttes vendége lett volna, mígnem a múlt héten a Népszava egyik olvasója írt be a lapnak, hogy az egyébként Prima Primissima-díjas énekes rendszeresen fellép a Magyar Szigeten, ahol Wass Albert-verseket szaval.
A Zsidó Hitközség ezek után lépett, vasárnap közölték, hogy mivel Petrás "aránylag rendszeres fellépője szélsőjobbos rendezvényeknek", lemondják a fellépését, szerintük Petrás is belátta, hogy "ha ezek a tények ilyen erős érzelmeket váltanak ki, akkor nem lép fel a zsinagógában". (A kérdés már csak az, miért akart volna ott fellépni egyáltalán - és ez persze vonatkozik a szóban forgó zenekarra is.)
(Népszabadság - HVG nyomán)
Frissítés: alább olvasható a Népszavának írogató zsidó olvasó levele:
Egy megdöbbentő, és méltatlan meghívás
Nemsokára kezdődik a Zsidó Kulturális Fesztivál, fantasztikus előadókkal, együttesekkel. Én is beírtam a naptáramba pár időpontot. Szeptember 1-jén ad koncertet a zseniális Muzsikás együttes a Dohány utcai Zsinagógában. Ennek a koncertnek szerintem (és sokak szerint) van egy kis szépséghibája. Fellép Petrás Mária népdalénekesnő is. Nekem nem az ő művészetével van bajom. Egész mások a fenntartásaim. Petrás Mária az antiszemita Döbrentei Kornél felesége, aki többek között 2004-ben , a Tilos rádió előtti tüntetésen izraeli zászló égetéséhez asszisztált. Petrás Mária Wass Albert verseket szavalt a Magyar Sziget nevű szélsőjobbos rendezvényen nemzeti rock együttesek (Romantikus erőszak, Egészséges fejbőr, stb), társaságában. Tudjuk, hogy Wass Albert saját bevallása szerint is gyűlölte a zsidókat. Petrás Mária egy videón az egyik előadásán egy jót buzizott. Ezek után felmerül bennem a kérdés: hogyan tudja Petrás Mária összeegyeztetni a Magyar Szigetet, és a Dohány utcai Zsinagógát? A másik, egyáltalán, miért kellett meghívni? Ez a Fesztivál szervezőinek a felelőssége, vagy felelőtlensége. A józan ész azt diktálná, hogy mondják vissza Petrás Mária fellépését. Én még reménykedem.
Lovas Tamás, Budapest