Köves Slomó: "Orbán és a mérsékelt jobboldal riválisa a szélsőjobboldali Jobbik" - A drága, aranyos Bolgár úr héber napilapban siratja el a Népszabadságot
Binjámin Netanjáhu dicsőséges budapesti hadjáratának napjaiban Áriél Kaháná, az NRG című izraeli hírportál újságírója is ellátogatott a magyar fővárosba. Az antiszemitizmus és a magyar rasszizmus fokozódásának jelenlegi állásáról, annak mértékéről az izraeli újságíró az egyik leghitelesebb magyarországi média, a Klubrádió szerkesztőségében, majd Köves Slomó rabbitól kívánt értesülni. Bolgár György és kollégái szerint Magyarországon nincs demokrácia és sajtószabadság, míg Köves Slomó, a Fidesz-közeli rabbi úgy véli, hogy az Orbán-kormány támogatja a zsidó közösségeket, s az antiszemitizmus is jóval erőtlenebb, mint a nyugati országokban. Köves szerint Orbán Viktor és az általa vezetett Fidesz riválisa a Jobbik.
Zoom
Idill a Klubrádióban: Bolgár György és Bálint Judit (fotó: Áriél Kaháná)
A Klubrádió Bokor utcai fellegvárában a szentföldi újságírót előbb Bálint Judit, a politikai műsorok szerkesztője fogadta, aki mindjárt elpanaszolta, hogy a jelenlegi kormány ellehetetleníti a népművelő munkájukat. „Korábban az egész ország területére sugároztuk az adásunkat, ám fokozatosan elvették tőlünk a hullámhosszakat, s ezért manapság csak Budapest körzetében hallhatók a műsoraink”, közölte Bálint Judit, aki ezután rögtön szükségesnek tartotta közölni az izraeli újságíróval, hogy „a neve ellenére ő nem zsidó”.
A Klubrádió legnagyobb baja és gondja azonban mégsem a hullámhosszak elvétele és a kis létszámú stúdió, hanem az, hogy a kormány egyáltalán nem hajlandó az együttműködésre, nem válaszolnak az újságírói kérdéseinkre, interjút nem adnak, kesereg Bálint Judit, majd az izraeli kollégának bemutatja a rádió ászát, a Drága Aranyos Bolgár Urat, aki szintén kutya kötelességének tartotta közölni azt, hogy ő az édesapja részéről zsidó. (Nos, ha ez tényleg így van, akkor már most figyelmeztetjük a drágaaranyost: eszébe ne jusson alijjázni Izraelbe, mert ott a hatályos zsidó fajvédelmi törvények értelmében semmivel nem lenne több, mint egy közönséges goj. Más szóval, amíg csak katonáskodni kell, adót fizetni, tehát az állampolgári kötelességet teljesíteni, addig kóser, de ha nősülni, elválni vagy ne adj’ Isten meghalni kíván, akkor a mindenható rabbiság úgy viszonyul hozzá, mint a nem zsidókhoz – H. J.)
Zoom
A Klubrádióért tüntető haladó baloldaliak (fotó: HVG)
Nos, Bolgár György mindjárt leszögezi: „Magyarországon nincs demokrácia, mert az ország egypárti állammá vált, s ez a párt a Fidesz, amelynek élén Orbán áll”, mondja Bolgár, majd állítását azzal támasztja alá, hogy a demokrácia hiányának leglátványosabb kifejeződése Magyarországon a sajtó működésének korlátozása. Az izraeli újságíró erre így reagál: „Ezt a saját bőrömön éreztem, amikor az Országházban Netanjáhut fogadta Orbán. Mert ami nem történt meg velünk még Kínában sem, valaki, hadd ne említsük a nevét, igyekezett megakadályozni bennünket, újságírókat abban, hogy saját szemünkkel láthassuk a két vezetőt: Hatalmas kivetítőkkel választották el a rövid esemény tudósítóit azoktól, akikről tudósítaniuk kellett volna. A kérdezés lehetősége természetesen szóba sem jöhetett. Az ilyen kisebb megalázások részei a szájbetömés széles skálájának”, veti közbe az NRG hírportál tudósítója.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és Orbán Viktor ellép a díszszázad előtt a budapesti Kossuth Lajos téren (fotó: Mohai Balázs)
Ezután került terítékre a Népszabadság megszűnésének ügye Bolgár György és az izraeli újságíró beszélgetése során. „Nem egészen egy esztendővel ezelőtt az Orbánhoz közeli egyik gazdag ember megvásárolta a Magyarországon igen olvasott Népszabadság nevű újságot, ám két nappal a megvásárlás után a szerkesztőséget gazdasági megvalósíthatóság hiányára hivatkozva bezárták”, nyilatkozta Bolgár, majd a lap, illetve jogelődje történetének a magyarok körében kevésbé népszerű korszakait (például a Betlen Osszi főszerkesztette véresszájú Szabad Népet vagy a Kádár-korszak ugyancsak magyargyűlölő Népszabadságát – H. J.) elhallgatva hozzátette: „Az ok egyértelmű. Fennállásának hatvan éve alatt a Népszabadság Orbán nagy riválisának, a Szocialista Pártnak (sic!) volt a legfontosabb szócsöve. A megvásárlásnak nevezett csalárdság mögött tehát az a szándék húzódott meg, hogy elnémítsák (Orbán és a Fidesz – H. J.) ellenfeleit”, mutatott rá Bolgár György.
Zoom
Székely zászló az Országházon – ez is szúrja a libsik szemét
Az izraeli lap ezután a Klubrádió elleni kormányzati mesterkedésekről ír, elöljáróban hivatkozott személy nélkül: „Orbán Médiatanácsa egy napon úgy döntött, hogy megvonja a Klubrádió működési engedélyét, ám Arató András igazgató (helyesen: elnök-vezérigazgató – H. J.) jogi csatározásba kezdett, és végül győzött”, közli a cikk szerzője. „Ám a működési engedély megvonása azt bizonyítja, hogy el akarnak némítani bennünket. Tény az is, hogy nem adták vissza könnyen az engedélyt, hanem csak ezután, hogy a bíróság erre kényszerítette őket”, nyilatkozta telefonon az NRG-nek Arató András, majd hozzáfűzte: „Mindenkit meg akarnak semmisíteni, aki nincs velük. A jelszavuk az, hogy aki nincs velünk, az ellenünk”, vélte Arató András.
Az izraeli lap írója ismét csak személy szerinti hivatkozás nélkül megrója a magyar kormányt – persze a hazai liberális és haladó baloldali erők szemszögéből nézve -, amiért kitűzte a székely zászlót az Országház épületére, illetve állampolgárságot adott a határon túli magyaroknak: „A Parlament homlokzatán Magyarország zászlóján kívül Erdély zászlója (sic!) is lengedezik. Erdély az az országrész, amely a múltban magyar volt, ám a XX. századi háborúkban (sic!) román kézre került (helyesen: az I. és a II. világháborút követő területi osztozkodások során odaajándékozták a bocskorosoknak a győztes hatalmak – H. J.) A hatalomra 2010-ben visszakerült Orbán egyik első lépése az volt, hogy állampolgárságot adott az Erdélyben és a világ más helyein élő magyaroknak. Ez a törvény, amelyet egyesek a magyar visszatérési törvénynek (merthogy 1950 óta Izraelben létezik a Visszatérési törvény – H. J.) is neveznek, a baloldaliak szemében nacionalista lépésnek számít. Orbán sokszor megpendíti a hazafias húrokat, amely érzelemnek Magyarországon több évtizedes hagyománya van”, írja személyre való hivatkozás nélkül az NRG hírportál.
Zoom
„Sorosozó” antiszemita óriásplakát Budapesten (fotó: Árjé Kaháná)
A „sorosozó” óriásplakátok és azoknak, pontosabban egy zsidó ember arcképének megtaposása kiváltotta, név nélküli zsidó tiltakozások ismertetése után Áriél Kaháná újságíró rátér „Orbán zsidókkal kapcsolatos másik, a zsidó közösséget tiltakozásra ösztönző kétértelmű üzenetére”, a Horthy Miklóst magasztaló megnyilatkozására. „Horthy Miklós, Magyarország kormányzója volt a XX. század első felében, aki a második világháború vége felé személyesen idézte elő a magyarországi zsidóság többségének a megsemmisítését. Ezek a zavaró üzenetek, a magyar népnek (sic!) a zsidók kiirtásában való részvétele miatti igazi lelki számvetés hiánya, a náci és a kommunista bűnök szándékos összemosása, a budapesti holokausztmúzeum elhanyagolása (sic!) és Orbán állandó összekacsintása a magyarországi antiszemita jobboldallal – mindez már évek óta aggasztja a zsidó közösséget, s állandó feszültséget okoz Izrael és Magyarország között”, szögezi le az NRG hírportál cikkírója.
Köves Slomó képviseli, immár a nevét is adva az Orbán Viktort megvédő ellenvéleményt: „Orbán nem antiszemita, ez világos. Senki nem mondja ezt önnek másképpen. (Csak azok, akik a fentebb leírt állításokat a nevük vállalása nélkül az izraeli újságíró fülébe súgták – H. J.) De nem hogy nem antiszemita, hanem inkább segíti a zsidó közösséget”, nyilatkozta Slomó, majd fölsorolta az Orbán-kormánynak a zsidók védelmére és a zsidó élet megújítására vonatkozó intézkedéseit. Köves rabbi ezután elismerőleg szólt a jelenlegi hazai viszonyokról: „A kommunizmus bukása utáni időkben Magyarországon a lakosság 5-10 százaléka hagyományos antiszemita, akik manapság a Jobbik nevű pártra szavaznak, miközben Európa más országaiban a lakosság 30-40 százaléka antiszemita. Korábban volt egy másik ilyen párt is. Csakhogy itt, Franciaországgal és más helyekkel ellentétben, nincs bajtársiasság a szélsőbal és az Izrael-gyűlölő muszlimok között, amely valójában az új antiszemitizmus. Magyarországon nem talál olyan embert, mint például Jeremy Corbyn (a nagy-britanniai Munkáspárt zsidó vezetője – H. J.), aki Auschwitzban koszorúz, majd elmegy Izrael állam, s ezzel valójában a zsidók ellen beszédet mondani. Itt az öltözékem nem vált ki semmilyen gúnyos megjegyzést, s a muszlimok sem borítják föl az autómat, amint azt Franciaországban teszik”, nyilatkozta Köves rabbi.
Zoom
Köves Slomó – Budapesten nem borítják föl muszlimok az autóját (fotó: Áriél Kaháná)
A „sorosozó” hirdetményeket bíráló fősodratú zsidó kifakadásokra reagálva Slomó ezt mondta: „Az a tény, hogy valaki zsidó, még nem jelenti azt, hogy nem szabad vele vitatkozni. Soros mondott, amit mondott, s tesz, amit tesz, s minderre a kormány válaszol. Talán én nem szeretem ezt, s a Horthyval kapcsolatos megnyilatkozásról is kifejtettük a véleményünket, de nem minden vita antiszemitizmus. Meg kell érteni, hogy Orbán és a mérsékelt jobboldal riválisa a szélsőjobboldali Jobbik”, véli Köves rabbi, akire hivatkozva a cikkíró így folytatja: „Köves rabbi céloz rá – s nem ő az egyedüli -, hogy Orbán, összekacsintva a szélsőjobbal, megereszt félig antiszemita megjegyzéseket azzal a szándékkal, hogy a szélsőjobb ereje ne növekedjen. Így például Orbán Horthyt dicsérő szavait sem kell az indulatok felkorbácsolásának vagy az antiszemitizmus bátorításának tekinteni, hanem Orbán csupán csontot dobott a szélsőjobbnak a zsidók miniszterelnökével, Binjámin Netanjáhuval való közös fényképezkedés előtt. A Chabad (Köves Slomó zsidó vallási szektája – H. J.) képviselői ebben a szellemben juttattak el dokumentumot az izraeli hivatalos tényezőknek a miniszterelnök magyarországi látogatása előtt. Ha figyelembe vesszük Netanjáhu vonalvezetését (azt, hogy a budapesti zsidó nagykövet közleményével ellentétben tulajdonképpen Orbán Viktor álláspontjára helyezkedett – H. J.), akkor elmondhatjuk, hogy a hászidok (Slomó Chabad nevű közösségének tagjai – H. J.) szavai meghallgatásra találtak”, írja Köves Slomóra hivatkozva az NRG.
Zoom
Binjámin Netanjáhu és Orbán Viktor Budapesten – Bibit a látogatás előtt informálták Slomóék (fotó: Mohai Balázs)
„A zsidó élet szempontjából Magyarország ma az egyik legbiztosabb és legkényelmesebb ország a világon. Magyarország más európai országokkal ellentétben nem nehezíti meg a vallási életet, nem tiltja a kóser vágást, nem korlátozza a körülmetélést, s nem tiltja a zsidó jelkép, a kipa viselését. A kormány támogatja a zsidó közösségeket, biztosítja a vallásszabadságot, és a lehetőségekhez képest az országban szüntelenül tevékenykedik az antiszemita cselekmények megakadályozása érdekében”, áll Köves rabbi információja szerint a Chabad által Netanjáhu budapesti látogatása előtt „izraeli hivatalos tényezőknek” eljuttatott dokumentumban.
Hering J. – Kuruc.info