Január 3-ára szervez tüntetést Szegeden hat szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum. Az akcióhoz előreláthatóan a szakszervezetek is csatlakozni fognak - írja a Szeged.hu.
Zoom
Fotó: Szeged.hu
Pénteken tartott sajtótájékoztatót hat politikai párt, valamint civil szervezet, a Szegedi Civil Háló, a Köz-Hasznáért Mozgalom, az MSZP, a Jobbik, az LMP, a Párbeszéd és a Momentum, amelyen bejelentették január 3-án, 17 órakor tüntetést szerveznek Szegeden, a Dugonics téren.
Tarnay Kristóf Ábel, a Szegedi Civil Háló képviselője elmondta, Szegeden "végre" megvalósult az összefogás az ellenzéki oldalon, amelybe a "demokráciaellenes, illiberális kormány nem tud éket verni".
Szabó Sándor szocialista országgyűlési képviselő azt mondta, Orbán Viktor "hiába mondja a tüntetőkre, hogy csőcselék", az utcára vonulók 99 százaléka békés eszközökkel tiltakozik a "munkavállalók rabszolgasorba taszítása ellen", és elege van abból a rendszerből, amit a Fidesz-kormány képvisel.
Tóth Péter, a Jobbik képviselője először reményét fejezte ki, hogy amennyiben kiküldte a tudósítóját a helyszínre a Magyar Televízió, akkor be is számol az eseményről, ahogy egy közszolgálati médiumnak kell. A tüntetés célja, hogy a parlament által elfogadott "rabszolgatörvényt" minél hamarabb megváltoztassák. "Az a kormányzat, amely csőcseléknek nevezi az ellene tüntetőket, az a bukás szélére sodorja önmagát" – mondta Tóth Péter.
Fehér Attila, az LMP képviselője arról beszélt, a mostani kormány nem tekinti partnernek az embereket, és minden bizonnyal nem fog visszalépni ettől a törvénytől. Ezért az ellenzék sem hátrálhat meg, de az erőteljes fellépés érdekében szükség van mindenkinek a támogatására, hogy visszakozásra kényszerítsék a kormányt.
Körmendi Zoltán, a Momentum képviselője arról beszélt, a fiatalok az egyik legkiszolgáltatottabb munkavállalói réteg, mivel sokszor a tanulás mellett vállalnak munkát, illetve pályakezdőként nem tudják jogaikat érvényesíteni. Nem véletlen tehát, hogy a tiltakozók között nagyon sok fiatal volt. A magyar fiataloknak jövőképet kell adni, azt pedig most lehet megteremteni – tette hozzá.
Tóth Sándor, a Köz-Hasznáért Mozgalom képviselője szerint az elmúlt 8 évben a kormány mindent megtett annak érdekében, hogy lebontsa a demokráciát. Sok-sok lépést eltűrt a magyar társadalom, de "a rabszolgatörvény elfogadása kiverte a biztosítékot" az embereknél.
Kovács Tamás, a Párbeszéd képviselője elmondta, január 3-án 17 órára a Dugonics térre várják a szegedieket a tüntetésre, amelynek szlogenje "Védjük meg Szegedet!" A tömeg innen átvonul a Kárász utca–Széchenyi tér–Kossuth Lajos sugárút útvonalon a Rákóczi térre, a kormányhivatalhoz. "Védjük meg Magyarországot, védjük meg Szegedet a Fidesz rablókormányzása ellen, és közösen álljunk ki az igazunkért!" - buzdított.