Noha a közvélekedés szerint a magyar választók nem túl szívesen támogatnak női politikusokat, a Medián számai ennek az ellenkezőjét mutatják. A hét legnagyobb támogatottsággal rendelkező párt közül kettő állított női listavezetőt, és éppen ők bizonyultak a legnépszerűbbeknek, az összes férfi kollégájukat maguk mögé utasították. Sőt, egy kivételével minden pártban előkelő helyen állnak a nők a „háziversenyben” - írja a hvg.
Zoom
Fotó: Népszava
Dobrev Klárán és Cseh Katalinon kívül több más politikusnőt is szívesen látnának „fontos politikai szerepben” a szavazópolgárok. Az MSZP-nek régóta Kunhalmi Ágnes a legkedveltebb politikusa (április elején 27 százalékon állt), de a párbeszédes Szabó Tímea is ugyanennyire népszerű, a pártszövetségből egyedül Karácsony Gergely tudhat maga mögött nagyobb támogatást.
A Demokratikus Koalíciónál Dobrev Klára ismertsége kimagasló, és kedveltségben egyaránt megelőzi férjét, a pártelnök Gyurcsány Ferencet (18 százalék) és az ügyvezető alelnök Molnár Csabát (21%). Vadai Ágnes is a párt egyik legkedveltebb politikusa volt januárban, amikor legutóbb mérték. (Figyelmeztetjük kedves olvasóinkat, emiatt nem érdemes kárt tenni a számítógépben vagy a telefonjukban, nem ők tehetnek erről... - a szerk.)
Zoom
Fotó: MH
Az LMP-sek közül hosszú éveken át Szél Bernadett volt a legnépszerűbb – ő a mostani 28 százalékával magasan előzi volt párttársait. A jelenlegi LMP-sek közül pedig Demeter Márta Ungár Péterrel holtversenyben áll az élen, igaz, meglehetősen alacsony értékkel (17 százalék).
A Jobbikban most nincs országosan ismert női politikus, de amíg Dúró Dóra a párt tagja volt, addig Vona Gábor mögött általában a második helyen állt.
Zoom
Fotó: MTI / Illyés Tibor
Most a Mi Hazánkban is ő a legnépszerűbb politikus (18 százalékkal), megelőzve a listavezető-pártelnök Toroczkai Lászlót (14).
A Momentumban Fekete-Győr András a legismertebb és legkedveltebb politikus (a legutóbb 24 százalékkal), de a dobogó másik két fokán Donáth Anna (januárban 22 százalék) és Cseh Katalin (április elején 20 százalék) áll.
A Fidesz az egyetlen magyar párt, ahol a legmeghatározóbb és legnépszerűbb politikusok közé nem került be egyetlen nő sem.
További érdekesség, hogy a listavezetők – a DK-t kivéve – nem a pártok legnépszerűbb személyiségei. Olyannyira, hogy a fideszesek közül az összes mért politikus (Áder János, Orbán Viktor, Szijjártó Péter, Varga Mihály, Kövér László, Kocsis Máté, Gulyás Gergely, Kásler Miklós) népszerűbb Trócsányi Lászlónál.
A többi párt esetében még az európai parlamenti listán szereplő politikusok közül is lehetett volna népszerűbb listavezetőt jelölni. Az MSZP–Párbeszédnél Ujhelyi Istvánt 21, Jávor Benedeket 26 százalék kedveli – szemben a 19 százalékos Szanyi Tiborral és a listavezető-pártelnök Tóth Bertalannal.
A Jobbiknál a valószínű befutó helyen szereplő Jakab Péterről csak januári adat van (20 százalék), ám az akkor hajszálnyival magasabb volt, mint Gyöngyösi Márton értéke (19%).
Az LMP számait nézve azt látjuk, hogy a 17 százalékos Demeter Márta és Ungár Péter is valamivel kedveltebb, mint Vágó Gábor (15%). A Momentumnál pedig Fekete-Győr András nemcsak ismertebb, hanem 4 százalékponttal népszerűbb is (24%), mint Cseh Katalin (20%). Dúró Dórát utoljára 2018 októberében mérte a Medián, akkor a maga 18 százalékával kedveltebb (noha kevésbé ismert) volt, mint Toroczkai (14%).
Frissítés: lehet még rosszabb is
A Demokratikus Koalíció csütörtökön leadta az EP-választásra összegyűjtött ajánlásait, mintegy 53 ezret a Nemzeti Választási Irodának (NVI).
Dobrev Klára, a DK EP-listavezetője a leadás után tartott budapesti sajtótájékoztatóján az MTI szerint azt mondta, a sajtóhírek alapján ők adták le a legtöbb ajánlást, így a Demokratikus Koalíció a pártok közül „talán a legerősebb legitimációjú listát állította”.
Úgy fogalmazott: az aláírók nemcsak pártjukat, hanem az erős Európáról szóló programjukat is támogatták. Az Európai Egyesült Államok képes európai minimálbért, európai minimálnyugdíjat, európai családi pótlékot és európai egészségügyi minimumot biztosítani polgárainak – jelentette ki.
Az aláírók azt az Európát támogatták, amely veszélybe fog kerülni, ha olyan „kóklerek” szereznek többséget az EP-választáson, mint Orbán Viktor, az olasz Matteo Salvini vagy a lengyel Jaroslaw Kaczynski – mondta a politikus.
Kérdezték arról, hogy támogatja-e a bevándorlók kötelező elosztási mechanizmusának, valamint a migránskártyáknak és a migránsvízumoknak a bevezetését. A listavezető azt hazudta, hogy nincs ilyen javaslat napirenden, ezért a kérdés irreleváns.
A sajtótájékoztatón részt vett Rónai Sándor, a DK szóvivője, akitől azt kérdezték, hogy hazaárulás-e, ha egy kormányon levő erő orosz ügynököket enged be a magyar titkosszolgálatokhoz. A politikus úgy fogalmazott: Orbán Viktor miniszterelnök néhány hete különböző diplomáciai kedvezményeket adott egy orosz banknak, és ezzel „valószínűleg egy orosz titkosszolgálati központot telepített Budapestre”.
És lehet még ennél sokkal rosszabb is: