Kilencvenéves korában, szerdán meghalt Kertész Ákos író – értesült a Magyar Hang kanadai forrásból.
Zoom
Kertész Ákos 1932. július 18-án, Budapesten született. Csodák csodája, a zsidó családba érkezett Kertész szintén túlélte az ún. holokausztot. A Hírklikknek később úgy emlékezett, „nem a hóhérok kegyéből, hanem a saját szerencsémnek köszönhetően úsztam meg tizenkét évesen.”
A közéletben igazán ismertté 2011-ben vált Kertész neve, amikor nagy vihart kavart az Amerikai Népszavában megjelenő, a magyarokat „genetikusan alattvalóként” emlegető írása. Ebben többek között Ady Endrére hivatkozott, és az ún. holokausztban játszott magyar felelősségre hívta fel a figyelmet.
A publicisztika nyomán Budapest közgyűlése határozott díszpolgári címe visszavonásáról.
Kertész végül 2012-ben elhagyta az országot, Kanadában folyamodott menekültstátuszért.
Az említett Hírklikk-interjúban később úgy fogalmazott:
Magyarországi születésű askenázi zsidó vagyok, mindig is az voltam – bár gyerekként nem tudtam róla. Mit kaptam Magyarországtól? Egy csodálatos anyanyelvet. Egy páratlan irodalmat, főleg verskultúrát. Mindent, amit a magyar iskolákban tizenkét éven át tanulni lehetett. Én szerettem ezt az országot, vállalni akartam hazámként a Balsorssal együtt. Még asszimilálódni is akartam, ez szerencsére nem sikerült. Nem hagyták. Nem hagyták, hogy elfelejtsem: idegen vagyok.