A Pesti Központi Kerületi Bíróság végrehajtandó börtönbüntetésre ítélt egy szerb és egy bolgár nőt, akik ismeretlenül maradt bűntársaikkal együtt 200 ezer eurót próbáltak kicsalni egy magyar cég képviselőjétől - közölte a Fővárosi Főügyészség csütörtökön az MTI-vel.
A vádirat szerint egy magyar cég 2023 nyarán eladásra hirdetett egy ipari telephelyként működő ingatlant. Néhányan elhatározták, hogy ezzel az ingatlanhirdetéssel kapcsolatban pénzt fognak kicsalni a cég képviselőjétől. Ennek érdekében a hirdetésre egy nő jelentkezett, aki egy izraeli társaság képviselőjeként mutatkozott be.
Az ajánlattevő kérésére a magyar cég ügyvezetője Rómába repült az adásvételi szerződés részleteinek egyeztetése céljából. A férfi egy étteremben találkozott két - az eljárás során ismeretlenül maradt - nővel, akik színleg az izraeli cég képviseletében jártak el. Az egyik nő azt mondta, nem is a cégük venné meg az ingatlant, hanem nekik is van vevőjük, akinek azt kiközvetítenék, és ezért 200 ezer eurót kért 100-200 eurós bankjegyekben.
Társa ragaszkodott ahhoz, hogy a férfi mutassa be, rendelkezésre áll készpénzben az összeg. Megegyeztek, hogy a sértett egy budapesti szállodában fog találkozni másik két nővel, akiknek megmutatja a kért összeget - tudatta az főügyészség.
A sértettel az elkövetők röviddel a római találkozó után, 2023. június 26-ára, egy budapesti hotelbe beszélték meg a találkát. A külföldön megjelent egyik nő azzal hívta fel a férfit, hogy két 25 év körüli nő megy be majd hozzá a szállodába. Utóbbiak - a vádlottak - voltak azok, akik azért érkeztek Magyarországra, hogy a sértett által bemutatandó bankjegyeket a férfi figyelmét kijátszva kicseréljék a szerb nő által magával vitt, a ruhájában elrejtett borítékra, amelyben papírlapok voltak. A helyszínen a sértett által előzőleg értesített rendőrök várták és elfogták őket - ismertette a főügyészség.
Az ítélet nem jogerős, a vádlottak és védőik enyhítésért fellebbeztek. Az ügyészség indítványozta a vádlottak letartóztatásának fenntartását, de ezt a bíróság elutasította - olvasható a közleményben.