Lehet, hogy módosítani kell az idei magyar költségvetést, a korábban tervezettnél nagyobb gazdasági visszaesés és alacsonyabb infláció okozta kevesebb bevétel miatt - mondta a Magyar Televízió Az Este című műsorában Dominique Strauss-Kahn, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) vezérigazgatója.
Strauss-Kahn megismételte, hogy Magyarország eddig megfelelt vállalt kötelezettségeinek.
A korábban tervezettnél valószínűleg nagyobb lesz a magyar gazdaság teljesítményének csökkenése, és jóval alacsonyabb az infláció, ami kevesebb bevételt eredményez. Emiatt elképzelhető, hogy módosítani kell a 2009-es költségvetést - mondta Dominique Strauss-Kahn, az IMF vezérigazgatója, aki tegnap Budapesten tárgyalt Gyurcsány Ferenc miniszterelnökkel, Veres János pénzügyminiszterrel és Simor András MNB-elnökkel a Magyarországnak megnyitott 12,5 milliárd eurós hitelkeret feltételeinek teljesítéséről.
Az idén 5662 milliárd forint értékű adósságmegújítására készül az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). Ebből a devizalejárat egymilliárd eurót tesz ki, az államháztartás nettó finanszírozási igénye pedig 832 milliárd forintra rúg. Az ÁKK számításai szerint így az idén mintegy 6500 milliárd forintnyi bruttó kötvénykibocsátásra és/vagy hitelfelvételre lesz szükség. Az idén az ÁKK 6,1 milliárd euró (1500-1700 milliárd forint) értékű devizaforrás-bevonást tervez az IMF, a Világbank és az EU által biztosított hitelből, illetve a fejlesztési hitelek lehívásából.
A megváltozott helyzetben Magyarországnak két lehetősége van: adóemelés vagy visszafogni a további kiadásokat - mondta az IMF-vezérigazgató. Szerinte nem vita tárgya, hogy meg kell menteni a magyar gazdaságot, de a válságkezelő programot újra kell gondolni.
Azt viszont hangsúlyozta: az IMF nem dogmatikus abban, hogy milyen eszközökkel fogják vissza az államháztartás hiányát. Az IMF segítségének ára van - tette hozzá Strauss-Kahn.
Veres János pénzügyminiszter szerint a tárgyaláson csak abban volt polémia Strauss-Kahnnal, hogy a világgazdaság általános lassulása milyen mértékben hat Magyarországra. Nem lehet engedni a kiadások szigorúságából és abból, hogy még idén további szerkezeti reformokra van szükség - mondta Veres János. Szerinte most nem látszik az a kényszer, miszerint szükséges lenne módosítani a költségvetést.
(Híradó - FH - NG)