Az Országos Választási Bizottság megszavazta a Jobbik delegáltjaként tett javaslatomat, hogy a testület figyelmeztesse a teljes magyarországi médiát: a választáson induló jelölteknek esélyegyenlőséget kell biztosítani, nem lehet különbséget tenni a parlamenti és az új pártok közt, nincsenek „kis” és „nagy” szervezetek. Az egyoldalú tájékoztatást szankcionálhatja is az OVB, bármely lakossági kifogás esetén beavatkozhat a szerkesztésbe - áll Novák Előd közleményében, alább a folytatás.
Az OVB előterjesztésemre most egy 2004-es közleményét adta ki újra, de azt a módosító javaslatomat is elfogadta a bizottság, hogy ezúttal ne csak a közszolgálati médiában való megjelenés terén hangsúlyozzuk a jelölő szervezetek azonos jogait, hanem a kereskedelmi médiumok figyelmét is felhívjuk a kiegyensúlyozott tájékoztatás követelményére. A Legfelsőbb Bíróság egy 2006-os végzése is rögzítette: a média számára „a választási kampányban történő részvétel nem szűkíthető le a politikai hirdetések közzétételére”, tehát felelősek a hír- és véleményműsorok kiegyensúlyozottságáért is.
A kereskedelmi médiumoknak nemcsak törvényi kötelezettségük van erre, hanem erkölcsi is. Hiszen ahogy Morvai Krisztina is meg szokta fogalmazni, pl. egy magántulajdonban lévő kávézó bejáratára sem írhatják ki, hogy cigányoknak belépni tilos. Ugyanígy a jobbikosok sem rekeszthetőek ki semelyik médiumból.
Az Országos Választási Bizottság többek közt elmarasztaló határozat beolvasására kötelezheti az elfogult szerkesztőségeket, melyek nem húzhatják évekig az ügyet: az OVB-döntéshozataltól számítva három napjuk van a Legfelsőbb Bírósághoz fordulni, mely ugyancsak három nap alatt végzést hoz. Az OVB hivatalból nem indíthat vizsgálatot, de bármely állampolgár nyújthat be kifogást (a visz@otm.gov.hu címre küldhető, a Ve. 77. § alapján, a Ve. 3. § c) és 44. § (2) pontokra való kötelező hivatkozással, lehetőleg hosszabb időszak vizsgálatával - a szerk.).
Novák Előd
a Jobbik sajtófőnöke és OVB-delegáltja
(jobbik.hu)