„Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát ő erről dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett” – közölte Herényi Károly egy rádióinterjúban. Az önmagát „konzervatív párt”-ként meghatározó MDF képviselője szerint „nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé”.
„Húsz éve más sem történik, mint hogy megpróbáljuk ezt a két történelmi tragédiát egy szintre hozni” – mondta Herényi Károly a Klubrádióban. „Az egyik népirtás, a másik viszont egy politikai diktatúra negatív következménye és eredménye, ami a történelem folyamán sajnos előfordul, sokkal sűrűbben, a népirtás az, hála Istennek, ritkább dolog, de ez nem két azonos fajsúlyú ügy, nem egy törvénybe való.”
Az MDF-es gazember igennel szavazott az ún. holokauszttagadás kérdésében, a kommunizmus bűneiről szóló szavazáskor viszont nemmel. Az egyetlen ajánlószelvényt összegyűjteni nem képes antimagyar úgy fogalmazott: „Nem lehet egyenlőségjelet tenni a holokauszt és a kommunizmus áldozatai közé. Az, hogy a kommunizmus áldozatává vált valaki, az részben az ő döntése volt. Antikommunista volt, egyéb nézeteket vallott, tehát ő erről dönthetett. Ha akart, kommunista is lehetett. Viszont az hogy valaki zsidónak születik vagy cigánynak születik, az nem az ő döntésének a kérdése. A két dolgot ily módon egy platformra helyezni és teljesen egyenrangúnak és egyenértékűnek föltüntetni, ez az én számomra elfogadhatatlan.”
A műsorvezető közbevetésére, hogy álláspontja szigorúbb mint beszélgetőtársáé, Bárándy Gergely MSZP-s képviselőé, Herényi így fogalmazott: „Elfogadom, hogy legyen egy külön törvény, ami a kommunizmus áldozatainak a védelmét szolgálja, akár ilyen szinten is. De ez két külön törvény legyen, mert eszébe ne jusson senkinek a két dolgot összekeverni!”
(MNO nyomán)