A Jobbik Magyarországért Mozgalom eleki elnökének, Sajben Andrásnak a lánya cigányoknak járó támogatást igényelt és vett fel, holott felmenői között nincsenek cigányok - írja a Stop. A hírt közlő 168 óra újságíróját Sajben állítólag életveszélyesen megfenyegette. Az elnök ellen etikai eljárás indul. Egy hasonló ügy miatt - amelyet éppen mi hoztunk nyilvánosságra - az LMP gyakorlatilag megtagadta lebukott képviselőjelöltjét, aki kilépett a pártból.
A Jobbikban is megismétlődik az LMP-s eset: "roma fiataloknak" járó ösztöndíjat vett fel a Jobbik eleki elnökének lánya, Sajben Marina. A Magyarországi Cigányokért Közalapítvány (Macika) ösztöndíj-pályázataival általános és középiskolai tanulóknak, valamint főiskolai és egyetemi hallgatóknak próbál segíteni tanévenként 30-90 ezer forintos összeggel. A pénzt magukat romának valló fiatalok igényelhetik.
Sajben András a 168 órának elismerte, hogy lánya cigányösztöndíjban részesült, és azt is, hogy a lány nem cigány származású. Ehhez viszont hozzátette: vannak cigányok a családban, így például "a másik lánya férje roma". Sajben emellett bírósággal és azzal fenyegette meg a cikkírót, hogy ha a lányának egy haja szála is görbül, akkor megöli.
Sajben András a cikk megjelenése óta elérhetetlen, mobiltelefonját nem veszi fel. Dúró Dóra szóvivő a Stopot arról tájékoztatta, sem a megyei vezető, sem az országos vezetés nem tudott arról, hogy "ilyen történt Sajben András családjában". Sajben ellen etikai eljárás indul, és míg az eljárás folyik, addig valószínűleg felfüggesztik tagságát.
Nem tudnak mit tenni
Kérdésünkre, hogy terveznek-e valamilyen részletesebb átvilágítást a vezetők között, lévén, hogy sorra derülnek ki róluk kellemetlenebbnél kellemetlenebb dolgok, Dúró Dóra azt mondta: eddig is minden tagjelentkezőtől a felvételi kérelemben megkérdezték, hogy büntetett előéletűek-e, vagy folyik-e ellenük eljárás. "Ez önbevalláson alapul, ennél többen nem nagyon tudom, hogy mi az, amit tehetnénk" - közölte a szóvivő.
A cigányoknak szánt támogatással való visszaélés egyébként meglehetősen népszerűnek tűnik a fiatalok körében. Nemrégiben a Lehet Más a Politika (LMP) egyik képviselőjelöltjéről derült ki, hogy ilyen támogatást vett fel, holott nem cigány. Faith Balázs ellen fegyelmi vizsgálat indult, a jelölt pedig kilépett a pártból.
(Stop - 168 óra nyomán)