Schmitt Pált választotta meg a T. Ház (pontosabban a Fidesz) Magyarország következő államfőjének. A képviselők közül 366 honatya felvette a szavazólapot, 263-an szavaztak Schmitt Pálra, 59-en pedig Balogh Andrásra – ismertette Lezsák Sándor a szavazás eredményét. A szavazólapok közül 44 érvénytelen volt – tette hozzá az Országgyűlés alelnöke.


Friss: Vona szerint "derék, tisztességes, emberileg és morálisan alkalmas" Schmitt

A Jobbik korábban jelezte, hogy felveszik ugyan a szavazólapokat, de nem tesznek ikszet egyik név mellé sem, az LMP-frakció tagjai pedig nem vették fel a szavazólapokat, mert egyik jelöltet sem tartják megfelelőnek az államfői posztra.
A köztársasági elnöknek minden pártból a legjobbat kell kihoznia - mondta Schmitt Pál államfőjelölti bemutatkozásában kedden a parlamentben.
Kiemelte: nem ellensúly, hanem a hazai politikai csatározások feszültségének kiegyensúlyozója akar lenni. Hozzátette: a pártsemlegesség jegyében nem lehet tekintettel arra, hogy mely párt javaslata vonatkozásában kell az alkotmány által biztosított elnöki jogkört érvényesítenie.
A magyar társadalom nyitott, emberközeli magatartást vár el az elnöktől, aki megközelíthető, kész a párbeszédre, az együttműködésre - fogalmazott. Kitért arra is, hogy "az új köztársasági elnöknek új energiákat kell vinnie a világ magyarságának".
A szavazás eredményének ismertetését követően Schmitt Pál letette esküjét és ellátta kézjegyével az esküokmányt.
Az esküokmány aláírását követően Schmitt kezet fogott az eseményeket az egyik parlamenti páholyból figyelemmel kísérő Sólyom Lászlóval, Balogh Andrással, Baka Andrással, a Legfelsőbb Bíróság elnökével, Paczolay Péterrel, az Alkotmánybíróság első emberével és Mádl Ferenc volt köztársasági elnökkel.
Gratulált neki Orbán Viktor miniszterelnök, akit a parlamenti frakciók képviselői és a kormány több tagja is követett.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: