Schmitt Pál köztársasági elnök bízik abban, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos tót fenntartások csökkenni fognak.
Az államfő hivatala azután tájékoztatta erről az MTI-t, hogy hétfőn Schmitt Pál udvariassági látogatáson fogadta Mikulás Dzurinda felvidéki külügyminisztert a Sándor-palotában.
A közlemény szerint a "szívélyes találkozón" áttekintették a két ország közötti együttműködés lehetőségeit. A tárgyaló felek megerősítették, hogy mindketten az együttműködés jegyében fordulnak a vitás kérdések rendezése felé, és reményüket fejezték ki, hogy az új kormányok között is pozitív légkör lesz uralkodó.
Schmitt Pál a találkozón elismerését fejezte ki aziránt, hogy a tót kormány enyhítette a nyelvtörvénnyel összefüggő rendelkezéseket (tehát már nem 5000, hanem "csak" 2500 euróra büntetnek a magyar nyelv használatáért - a szerk.), és bízik abban, hogy a kettős állampolgársággal kapcsolatos "szlovák" fenntartások csökkenni fognak. A köztársasági elnök emellett jelezte azt is, hogy még az idén ellátogatna tót kollégájához.
Schmitt Pál gratulált Mikulás Dzurindának ahhoz, hogy Budapesten lefutotta a maratoni távot. Mindketten úgy ítélték meg, hogy kétségbevonhatatlan jele a két ország népei közti barátságának, hogy több mint tízezer résztvevő hangos tapssal üdvözölte a szlovák külügyminiszter részvételét a versenyen - olvasható a közleményben.
(MTI nyomán)