Samu Tamás Gergő, a Jobbik Békés megyei országgyűlési képviselője interpellációt nyújtott be Martonyi János külügyminiszterhez, amelyben arról kért tájékoztatást, hogy vissza kívánja-e hívni az új kormány Szent-Iványi Istvánt, az SZDSZ egykori prominensét.


A jobbikos képviselő szerint a Bajnai-kormány az Európai Parlamentből kiesett volt képviselőnek keresett és talált jól fizető állást, azonban a választók a tavaszi választáson egyértelmű ítéletet mondtak az SZDSZ felett, ezért fel kell menteni tisztségéből.

Az interpellációra Németh Zsolt államtitkár válaszolt, aki elmondta, hogy véleménye szerint Szent-Iványi megfelelően végzi munkáját, ezért megkérte Samu Tamás Gergőt, hogy figyelje az ő munkáját, és ha kétsége van, folyamatosan adjon tájékoztatást.

A képviselő megköszönte Németh Zsolt magyarázkodását, hiszen véleménye szerint a Nemzeti Együttműködés Rendszerébe nem fér bele olyan politikus, aki tevékenyen támogatta a Gyurcsány-, valamint a Bajnai-kormányt.
Mivel a képviselő nem fogadta el az államtitkár válaszát, ezért az Országgyűlésnek kellett róla szavaznia. A LMP, valamint a Fidesz és MSZP képviselőinek nagy része elfogadta az államtitkári választ, két MSZP-s viszont nemmel szavazott.

Tartózkodtak: Bencsik János, Kőszegi Zoltán, Dr. Pósán László, Wittner Mária (Fidesz), Dr. Harangozó Tamás, Dr. Oláh Lajos, Puch László, Dr. Varga László (MSZP).
(Kuruc.info)