Miközben minden másik országban a rendőrség is(!) megírja, egyértelműsíti a nem fehér elkövetők származását (csak egy ezt már a frissessége miatt is igazoló példa: két nappal ezelőtti hír ITT), „Magyar”országon még mindig az a legnagyobb gond, a rendőri erőket lekötő „botrány”, ha egy önkormányzati dolgozó úgy merészeli kirakni a sünök közleményét, hogy nevesíti a származást.

Igen, a sünök ennek az ügynek a vizsgálatára pazarolják az idejüket, és még csak véletlenül sem arra, hogy megakadályozzák a cigányok gyilkosságait, késeléseit. Miközben – ezt nem lehet elégszer hangsúlyozni! - minden másik országban simán leírják a rendőrök az egyes elkövetők származását. Igen, ebben az országban minden pont ellenkezőképp történik, mint kellene. Mostani hír:
A XI. kerületi önkormányzat weblapjának egyik bűnügyi közleményében az ismeretlen elkövető vélt roma származására tettek utalást, holott ezt a törvény tiltja - írja a Roma Sajtóközpont (RSK).
"Újabb elkövetőt keres a rendőrség" címmel közlemény jelent meg egy hónapja a Újbuda weboldal közbiztonsági rovatában. E szerint a XI. kerületi rendőrség rablás bűntettének elkövetése miatt ismeretlen tettesek ellen indított eljárást. Az egyikről ezt a személyleírást adták: "…férfi, 45-50 év körüli, fejtetőn kopaszodó, őszülő. Roma származású…" A honlapot működtető cég ügyvezető igazgatója, Tóth Zoltán András "elismerte a Roma Sajtóközpontnak a hibát", és közölte, hogy azonnal törölteti a "jogellenes szöveget". Hozzátette, hogy nem ők "találják ki" az elkövetők etnikai hovatartozását, a szerkesztők a rendőrségi közleményeket helyezik el a weboldalon.
A Roma Sajtóközpont ezen kívül még négy olyan rendőrségi közleményt talált a hírportálon, amelyben utalnak az elkövetők etnikai hovatartozására. Teszik ezt annak ellenére, hogy a kisebbségi, valamint az adatvédelmi biztos közös állásfoglalása már 1997-ben törvénysértőnek minősítette ezt a gyakorlatot.
Az országos rendőrfőkapitány 1996-ban egy belső utasításában pedig azt hangsúlyozta, hogy "normasértő az, ha a rendőrség (...) a körözésnél vagy egyéb esetekben alkalmazott személyleírásnál népcsoportra, nemzetiségre vagy etnikumra utaló megjelölést használ".
A BRFK Kommunikációs Osztályától az MTI megtudta, hogy a kifogásolt közlemény a rendőrség honlapján, a police.hu oldalon jelent meg, de "a szövegben nem utaltak az elkövető származására, etnikai hovatartozására, a jogszabályellenes tartalmat közlő hírportállal pedig nincsenek kapcsolatban". A rendőrség vizsgálja, hogyan kerülhetett ki "jogsértő" cikk az önkormányzati honlapra, a XI. kerületi rendőrkapitány aláírásával.
(MTI nyomán)