Az Alkotmánybíróság soron kívül vizsgálja a Biszku Béla ellen a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadása miatt indult büntetőper bírájától érkező indítványt.
Az egykori kommunista vezető elleni büntetőpert az eljáró bíró függesztette fel arra az időre, amíg indítványát az Ab elbírálja. Az Ab honlapján olvasható, hogy a testület - egy 1997-es állásfoglalása szerint - a bírói kezdeményezéseknek elsőbbséget biztosít. Az MTI érdeklődésére az Ab-n pénteken nem tudtak felvilágosítást adni arról, hogy meddig tart majd a konkrét indítvány elbírálása.
Gulyás Gergely fideszes politikus csütörtökön a Lánchíd Rádió Sprőd című műsorában a Biszku-üggyel kapcsolatban azt mondta: jogos is lehet a bíróság véleménye, mert évek óta vita folyik arról, hogy hol vannak a szólásszabadság határai. Saját véleménye viszont az: Biszku Bélát nem azért kellene felelősségre vonni, mert azt állítja, hogy '56 nem volt forradalom (nem is azért született a feljelentés - a szerk.), hanem azért, mert az 1956 utáni felelősségre vonásoknak és tömeggyilkosságoknak az egyik részese és vezetője volt. Ez azonban csak egy újabb fideszes szájkarate, ugyanis az erre vonatkozó jobbikos alkotmánymódosítási javaslatot leszavazta a narancspárt; csakúgy, mint minden más hasonló nemzeti kezdeményezést.
(MTI nyomán)
Korábban írtuk: Egy nappal a kommunizmus áldozatainak emléknapja előtt felfüggesztette a Biszku Béla elleni büntetőeljárást a Budai Központi Kerületi Bíróság.
A döntés indoka, hogy a bíróság az Alkotmánybírósághoz fordult. Erre a büntetőeljárási törvény szerint akkor van mód, ha az ügy elbírálása során olyan jogszabályt kell alkalmaznia a bíróságnak, amelyet alkotmányellenesnek vél. A bíróság egymondatos közleményéből nem derül ki, hogy melyik a kifogásolt jogszabály.
Az ügyészség januárban emelt vádat a kádári diktatúra belügyminisztere ellen a kommunista rendszer bűneinek nyilvános tagadásáért. A vádirat szerint Biszku Béla egy tavaly nyáron bemutatott televíziós interjúban jelentéktelennek tüntette fel az 1956-ot követő megtorlásokat, amelyeknek ő volt az egyik irányítója.
(HírTV)