Megkezdődött az erzsébetvárosi ingatlanpanama büntetőpere a Fővárosi Bíróságon. Az ügynek 25 vádlottja van. Az ügyészség szerint Hunvald György, a volt szocialista polgármester és társai egyes kerületi ingatlanok áron aluli értékesítésével, lakáskiutalásokkal és fiktív tanácsadói szerződések megkötésével több mint 600 millió forintos kárt okoztak az önkormányzatnak.






Rendkívül nagy érdeklődés kíséri az erzsébetvárosi ingatlanpanama büntetőperének első tárgyalási napját a Fővárosi Bíróságon. Fél kilencre szállították a tárgyalóterembe Hunvald Györgyöt és Gál Györgyöt, ők még előzetes letartóztatásban vannak. A HírTV azon kérdésére, hogy megállja-e a helyét velük szemben a vád, Gál György egy „halvány” nemmel válaszolt, míg Hunvald György nem is reagált.
A 25 vádlott közül többen nem jöttek el a tárgyalásra. A bírónő tájékoztatása szerint elévülés következtében nyolc vádlott esetében megszüntették az eljárást, többségében okirat-hamisítás vétsége miatt. Megszűnt az eljárás Lipcsey György volt fideszes országgyűlési képviselő ellen is.
A vádirat ismertetése kilenc órakor kezdődött meg. A 121 oldalas dokumentum szerint Hunvald Györgyék a VII. kerületi önkormányzat 17 régi belvárosi épületét adták el áron alul. Ebből 2003-2004-ben 600 milliós kár keletkezett, de a kerület további 1,7 milliárd forintot bukott a bűnszervezet tevékenységén.
Gál György, az ügy elsőrendű vádlottja – aki az önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke volt – vesztegetési pénzek mozgatásával a Központi Nyomozó Ügyészség szerint 366 millió forinthoz jutott. Többek között üzletszerűen, bűnszervezetben, folytatólagosan elkövetett csalással és vesztegetéssel vádolják.
Hunvald György a másodrendű vádlott, ellene ötrendbeli hűtlen kezelés, négyrendbeli okirat-hamisítás, ötrendbeli hivatali visszaélés és hivatali vesztegetés a vád.
A harmadrendű vádlott Kardos Péter, aki az önkormányzat pénzügyi bizottságának volt az elnöke, őt csalással, vesztegetéssel, közokirat-hamisítással vádolják.
Ugyancsak a vádlottak padján ül Szabó Zoltán volt MSZP-s országgyűlési képviselő is.
A vád tanúja lesz Nagy György vállalkozó is, aki korábban gyanúsított volt. Vele szemben elkülönítették az eljárást, ami állítólag államtitkot képez.
(HírTV nyomán, képek: Stiller Ákos - HVG)