Annak idején (28-án) nem hoztuk le az alábbi Magyar Nemzet-vezércikket, mert „jobbikozott”. Azóta, tekintve, hogy az anyagban olyan információk is találhatók, amelyeket még soha senki nem (azóta sem) közölt le, megváltoztattuk álláspontunkat, és mégis leközöljük, némi forráskritikával.

Leginkább a következőkre érdemes figyelni: „A Bem utca mellett parlagon állnak az egykori szőlőföldek. Az egyik roma szerint azért, mert rossz az éghajlat, nem lehet rajtuk termelni.Hát, tudnak „kamuzni” ezek a büdös, minden normálisabb, másik országban minimum(!) falakkal, hermetikusan elzárt (és ez csak a kezdet! sehol sem bánnak velük kesztyűs kézzel, és akkor még finomak voltunk) korcsok, ha azt kell megmagyarázniuk, miért nem művelnek földet, ill. hogy lehetséges az, hogy a környezetükben mindenki felhagy az állattenyésztéssel, föld- (itt: szőlő)műveléssel. (Azok kedvéért, akik nem olvasták volna pl. EZT a kötelező anyagot Pata kapcsán: a cigók olyanok, mint a sáskák, lelegelnek mindent, a környezetükben egyszerűen tönkrevágnak, lehetetlenné tesznek mindennemű „paraszti” tevékenységet. Halál és pusztulás jár a nyomukban, már csak ezért is - és akkor még a gyilkosságaikról nem is beszéltünk...) Az „éghajlat” miatt nem lehet szőlőt termelni. Na persze. Nagyon gyorsan „megváltozhatott” az, ha kb. öt-tíz évvel ezelőttig az ország egyik legjobb szőlőtermelő vidéke lehetett. Vajon mi okozhatta a változást? Ilyen gyorsan emelkedne a Föld átlaghőmérséklete, sivatagosodna el a környék? - tesszük fel a költői kérdést. (A gyengébbek kedvéért a válasz: nem, a cigányok és egyes egyedül a cigányok lopása, a szőlőkarók, az infrastruktúra komplett lenyúlása stb. az oka annak, hogy az ottani gazdák is felhagytak mindennemű földműveléssel.)

A cikk ezentúl – igen korrekt módon – leszögezi, hogy a(z uniós), az évtizedek óta ismert cigánybarát panelekből építkező (lakást-oktatást-munkát), a rendőri fellépést, a befenyítést, bárminemű kényszerítést nem ajánló korcs-stratégia nem képes és nem is fogja megoldani a problémát; helyette a cigányokra is érvényesítendő törvények betartatását (is) ajánlja (most ugyebár egy cigóval sokkal kesztyűsebb kézzel bánnak, ha pl. megöl vagy akár csak megpofoz egy fehéret, mint pl. fordított esetben: lásd pl. a helyi, patai, szinte azonnal elengedett, idősverő korcs esetét, összehasonlítva azt a barcsi „cigánypofozó” srácokéval. De utalhatnánk Kozák Rajmundra [háttéranyag] vagy a többi felmentett vagy nevetséges „büntetéssel” „büntetett” cigóra is...). Nos, ha már a Fidesz (párt)lapja is kritizálja Balog Zoltánék eleve bukásra ítélt programját, akkor valószínűleg nem mi tévedünk, amikor leimpotensezzük, le-életképtelenezzük a kormányt terveit, azokat szembeállítva kivétel nélkül minden(!!!) másik ország a gyakorlatban a cigányokkal kőkeményen leszámoló, azokat „közrendvédelmi” táborokba záró, elkergető vagy egyenesen a tetthelyen agyonlövő (lásd a tótok vagy a finnek - pár konkrét agyonlövős, -verős eset ITT, ITT és ITT), a gyerekkorú cigó elkövetőket még csak véletlenül sem futni hagyó (Anglia / Amerika / Svájc; konkrét hivatkozások ITT) stb. gyakorlatával.

A Nemzet cikke:

Rendet!
Ami Gyöngyöspatán van, az nem közbiztonság, s ami Gyöngyöspatán van, az nem egy Heves megyei kistelepülés egyedi problémája, hanem lassan az egész ország kálváriája. Eszes Tamás, a faluban megjelent Véderő vezetője, s egyben polgármesterjelölt azt mondja, azért vett telket Gyöngyöspatán, mert olcsó volt. Sokan innen számítják a bajok kezdetét. Ám tévednek. Vagy inkább megtévesztenek.

Kedd este vér folyt a Bem utcában. Arról, hogy kié, mindenki mást mond. A különböző televíziós csatornák kamerái leginkább az utca végén élő romák szavait rögzítik. Akik azt állítják, felfegyverzett félkatonai alakulatok támadtak rájuk az éjszaka, s majdnem halálra vertek egy 14 éves fogyatékos cigány fiút. Idézzük a faluban igencsak aktív roma polgárjogi mozgalom országos alelnökét, Farkas Jánost: „a náci rohadt gyilkosok kollektív bűnösökké nyilvánítottak bennünket. (…) Tényleg polgárháborút akarnak? Akkor vigyenek mindjárt a gázkamrába minket!”

A rendőrség Heves megyei szóvivőjének nyilatkozata azonban mindezt cáfolja. Ugyanis a sebesültek egyike sem helyi lakos. Ebből pedig az következik, hogy helyi roma sem lehet. Hanem a Véderő, illetve a Betyársereg tagja. Éjszaka – tette hozzá a százados – egyetlen főt vettek őrizetbe csoportosan elkövetett garázdaságért (amit persze egyedül nehéz volna elkövetni), ő a 40-50 fős helyi csoport tagja. (Kuruc.info: hozzátesszük, hogy 1, azóta (a cikk 27-én este íródott) a rendőrség közzétette a videót, amin egyértelműen látszik, hogy a cigók támadtak a nem felfegyverzett és legalább egy nagyságrendnyivel kevesebben levő fehérekre, akiknek egyetlen „bűnük” az volt, hogy közterületen az utcán merészeltek pisilni... 2, ahogy Olaszliszka esetében is, azóta sem nőtt meg túlságosan a „lekapcsolt” cigók száma [a cikk is megemlíti, hogy kevesli az elkapott cigók számát]. Bezzeg ha magyarok lincselnének csoportosan cigányt, akkor tuti, hogy mindegyiküket lesittelik még aznap...) Másnap minden cigány ember azt mondja: nem bírja már a rettegést. Vegyük sorra tovább a tényeket. Az elöregedő, elmagányosodó vidéki emberek félelme – szemben a patai romákéval – korántsem alaptalan.

Kovácsvágás, Bodroghalom, Lak és legutóbb Szikszó – csak néhány település, ahol az elmúlt hetekben nyugdíjukból megmaradt forintjaikért öltek meg szerencsétlen idős embereket, méghozzá brutális kegyetlenséggel. A barbár gyilkosok ellen a magyar rendőrség nem tudta megvédeni őket. Mint ahogyan azokat sem, akiket Gyöngyöspatán vagy az ország más településein naponta leköpnek, kővel dobálnak, kirabolnak. Akiknek naponta megígérik, hogy hamarosan el lesz vágva a torkuk. És most mégsem őértük küzdenek a jogvédők, nem őértük küldenek menekítőbuszokat.

Akik hittek a közbiztonság gyors javulásában a kormányváltást követően, most rendkívül csalódottak. A belügyminiszter szerint a masírozó alakulatok öltözéke sokakban félelmet kelt. Az emberek többségében azonban egészen más kelt félelmet. Leginkább talán az éjszaka, mert nem tudják, hogy épp a konyhaablakon próbál valaki (mondjuk, a szomszéd) bemászni hozzájuk, vagy csak a kerti fészert próbálja kipakolni. Ám senkinek ne legyenek illúziói!

A félkatonai szervezetek, a Jobbik és a Richard Field amerikai üzletember pénzelte LMP adok-kapokja semmit nem tud megoldani. (Kuruc.info: egy frászt nem. A gárdistavonulás, ill. a kapcsolódó rendőri jelenlét igenis visszahozta a településre azt, amire az állam hivatalos erőszakszerve, a rendőrség, már évek óta nem volt képes: a közbiztonságot. Már csak ezért is hasznos volt – addig legalább nyugtuk volt a különben a cigóktól szenvedő fehéreknek.) A nyilvánosság előtt zajló média- és politikai kampány nem hozhat eredményt, még akkor sem, ha a közvagyon-százmilliókhoz fillérekért hozzájutó Gyurcsány Ferenc vállalkozó-miniszterelnök is beszállt mára a romáknak juttatott egymillió forintjával. Az eredménytelenség akkor is borítékolt, ha a sokszor megalázott gyöngyöspataiak örülnek, hogy ezek a furcsa egyenruhás csoportok az utcáikban járőröznek. (Kuruc.info: hiába, kedves Magyar Nemzet, a fideszes igyekezet. A Gárda bizonyított: amíg jelen voltak, addig a magyarok fellélegezhettek. Nem csoda, hogy a túlnyomó többség – nem csak itt, Hajdúhadházon is, meg egy halom egyéb településen! - a maradásuk mellett állt ki. Ahogy az sem csoda, hogy ezt még a balliberális-rajvédő zsIndex is kénytelen volt elismerni, amikor arról írt, hogy egyetlen egy(!) magyarral nem talákoztak ezeken a településeken, aki nem kívánta volna elűzni, deportálni a korcsokat...)

Akik beszálltak ebbe a hecckampányba, azok a tűzzel játszanak. Az indulatok ugyanis nem csak Gyöngyöspatán fognak elszabadulni, az már most látható. A félretájékoztatás (hazudozás), valamint a félelem- és indulatkeltés a gyöngyöspatai villongások kezdete óta tart. A média és a közösségi oldalakon indult vitázók többsége a valós problémákról mélyen hallgat. Aki a hazugságoknak bedőlve külföldről azt írja, hihetetlen, hogy mindez Európában megtörténhet, azt a keblükre emelik, és tovább (dez)informálják.

Az eredmény ismert: a világ fő lapjai és hírügynökségei szerint Gyöngyöspata csatatér, ahol a romák élete forog veszélyben. A valóban kiszolgáltatott szikszóiakról, kovácsvágásiakról, bodroghalmiakról, lakiakról azonban egy szót sem ejtenek. Aki ezt mégis megteszi, az náci. Ha pedig véletlenül kamerák rögzítik, amint egy cigány asszony erős felindultságában oktalanul orrba vág egy idős helybeli nőt (Kuruc.info: lásd a rendőrség által is elismerten(!) ok nélküli támadást – amely után, „természetesen” Pintér „rend”őrsége szinte azonnal kiengedte a büdöscigányt), akkor azt mondják, ez érthető, hisz a roma közösség a lelkierejének határán van. És a nem roma közösség?

A Kuncze-féle megélhetési bűnözés kategóriája után következik a megélhetési erőszak és gyilkosság bevezetése? A rendet egyedül a rendőrség tudja hatékonyan kikényszeríteni, ám a kormány csak a felszínt kapargatja, amikor csak „az egyenruhás bűnözőket” akarja börtönnel megfékezni, ahelyett, hogy végre teljes, komplex programmal állna elő a közbiztonság azonnali javítása és a cigányság felzárkóztatása érdekében. A romastratégia nem az. (Kuruc.info: igen korrekt megjegyzés - lásd a bevezetőt!) A megfelezett közmunka, a tankötelezettségi korhatár leszállítása sem feltétlenül ebbe az irányba visz.

A kimondottan a cigányok és a leszakadt társadalmi rétegek számára kidolgozott és alkalmazott oktatási programok, a mindenkivel szemben egyforma szigorral fellépő törvénykezés, az állandó rendőri jelenlét és a mezőgazdaság feltámasztása viszont igen. Mert munkahelyet a leghátrányosabb térségekben szinte csak a föld jelent. A Bem utca mellett parlagon állnak az egykori szőlőföldek. Az egyik roma szerint azért, mert rossz az éghajlat, nem lehet rajtuk termelni. Meglehet, valójában tényleg csak ezért ilyen olcsók a telkek errefelé.