Samu Tamás Gergő
Orbán Viktor nem válaszolt a hozzá benyújtott írásbeli kérdésre, amelyben Samu Tamás Gergő Békés megyei jobbikos országgyűlési képviselő arról érdeklődött, hogy a miniszterelnök szerint létezik-e cigánybűnözés. A kérdést a kormányfő Pintér Sándor belügyminiszterhez továbbította.
„Ön szerint léteznek-e olyan, a cigányságra jellemző bűnelkövetési formák, amelyek alapján egy átlagos bűnügyi hírből Ön is tudja, hogy cigányok az elkövetők? Ön mire gondol, amikor azt hallja a hírekben, hogy egy idős, egyedül élő embert támadtak és brutálisan öltek meg valakik, mindössze néhány ezer forintért?” - tette fel a kérdést Samu Tamás Gergő. A Békés megyei képviselő az iránt is érdeklődött, hogy tervezi-e a kormány a kimondott cigánybűnözés fogalmába tartozó ügyekkel foglalkozó önálló rendőrségi egység felállítását.
Pintér Sándor szerint a bűnözésnek kriminalisztikailag vannak társadalmi rétegekre vonatkozó formái, azonban ezek korra, nemre, fajra, vallási felekezetre való tekintet nélkül egységesen jellemzők minden emberre különböző szociológiai ismérvek mentén. A belügyminiszteri válasz szerint a cigánybűnözés fogalma a jog számára ugyanúgy értelmezhetetlen, mint a magyar-, vagy akár a megélhetési bűnözés.
(Kuruc.info)