Samu Tamás a Legfelsőbb Bíróságnál rendkívüli jogorvoslattal él a Fővárosi Bíróság mai, felfüggesztett szabadságvesztést kimondó ítélete miatt.
Az évekkel ezelőtti állami és rendőrterror, illetve koncepciós jellegű, egyértelműen hamis ítéletek miatt fogadta el idén az Országgyűlés a semmiségi törvényt. A 2006-os események folyományaként még évekkel később is utcai tüntetésekkel fejezték ki elégedetlenségüket a tiltakozók. Samu Tamás is egy ilyen jellegű eseményen vett részt 2008-ban a Művészetek Palotájánál, ahol éppen a még mindig szabadlábon lévő Gyurcsány Ferenc mondott beszédet. A mentelmi jog mögé soha nem bújtak a Jobbik képviselői, bár jellemző, hogy az Országgyűlés is csak három jobbikos képviselő mentelmi jogát függesztette fel ebben a ciklusban, míg az igazi politikusbűnözőknek nem kell elszámoltatástól tartaniuk.
A Jobbik vezető testületei az érintett képviselővel közösen áttekintik a kialakult helyzetet, annak jogi összefüggéseit, s ennek értékelése után hozzák meg a megfelelő döntést - írja közleményében Pál Gábor, a Jobbik sajtófőnöke.
Kedvező döntés esetén sem lehet visszaállítani
Ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, mint hogy jogorvoslatra kerülne sor, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését.
Az Országgyűlés Mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottságának KDNP-s elnöke szerint a jobbikos Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól.
Rubovszky György - annak kapcsán, hogy kedden jogerősen felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a Fővárosi Bíróság hivatalos személy elleni erőszak miatt Samu Tamás Gergő jobbikos képviselőt - az összeférhetetlenségi eljárás részleteiről az MTI érdeklődésére elmondta: a bíróságnak haladéktalanul meg kell küldenie az ítéletet az Országgyűlés elnökének, aki továbbítja azt a mentelmi bizottságnak, amelynek elnöke elrendeli az összeférhetetlenségi eljárást.
A mentelmi bizottságnak a tájékoztatás kézhez vételétől számítva 30 napja van az ügy kivizsgálására, illetve határozati javaslata megtételére - ismertette Rubovszky György. Annak kapcsán, hogy Samu Tamás Gergő rendkívüli jogorvoslattal él az ellene hozott ítélettel kapcsolatban a Legfelsőbb Bíróságnál, a mentelmi bizottság elnöke rámutatott: ha az Országgyűlés előbb dönt a képviselő mandátumának megszüntetéséről, annak visszaállítása akkor sem lehetséges, ha a Legfelsőbb Bíróság esetleg megváltoztatná a Fővárosi Bíróság döntését. (A mandátum ettől még marad a Jobbiké, amely küldhet mást a Békés megyei területi listájáról parlamentbe került Samu Tamás Gergő helyére.)
Rubovszky György felidézte: 19 éves pályafutása alatt volt már ilyen eset, Várhegyi Attila volt fideszes képviselőt például szintén szabadságvesztésre ítélték, ő azonban lemondott képviselői mandátumáról, még mielőtt az eljárás elindult volna. Mivel "szándékos bűntett" miatt meghozott ítéletről van szó, Samu Tamás Gergő vagy lemond mandátumáról, vagy a parlament fosztja meg attól - összegzett. Az országgyűlési képviselők jogállásáról szóló törvény szerint összeférhetetlenség miatt meg kell szüntetni annak a képviselőnek a mandátumát, akit szándékos bűntett miatt jogerősen szabadságvesztés büntetésre ítéltek.
(Kuruc.info - MTI nyomán)