A legvalószínűbb forgatókönyv Magyarország és az IMF kapcsolatának alakulásában, hogy a Nemzetközi Valutaalap úgynevezett elővigyázatossági hitelt biztosít - mondta a 180 percben Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője.
A szakértők szerint ez olyan konstrukció, amely nem jelent hitelfelvételt, inkább tartalékot váratlan helyzetek esetén. Kérdés, hogy a nemzetközi részvételért cserébe a teljesen szabad gazdaságpolitika gyakorlása megmaradhat-e – nyilatkozta a Kossuth Rádió reggeli műsorában Weinhardt Attila.
Weinhardt Attila az általa valószínűsített forgatókönyv kapcsán elmondta, az elővigyázatossági hitel azt jelenti, hogy nem feltétlenül kell azt lehívni, és az ország nem is fogja ezt megtenni. A Magyarország számára elkülönített összegre csak akkor van szükség, ha súlyos zavarok következnének be az állampapírpiacon, és emiatt az állam finanszírozása veszélybe kerül. Az IMF, az elemző szerint, ezek után nagy valószínűséggel gazdaságpolitikai feltételeket szab majd. „Tehát én azt gondolom, hogy azért nem lehetnek illúzióink azzal kapcsolatban, hogy a magyar gazdaságpolitikának az eddigi úgymond széles mozgástere szűkülni fog, tehát biztosan lesznek majd olyan elvárások a Nemzetközi Valutaalaptól a pénzügyi keretért cserébe” – mondta Weinhardt Attila.
Az elemző a lehetséges feltételek kapcsán hozzátette, az egyik legfontosabb kérdéskör a devizahitelesek kedvezményes végtörlesztési lehetősége, illetve annak határideje. Ebben az IMF-nek szava lesz, ami azt jelentheti, a devizában eladósodottak nem valószínű, hogy számíthatnak az újabb és újabb mentőcsomagokra, mert az eddigi végtörlesztési lehetőség jelentősen emelte a pénzügyi stabilitási kockázatokat, ráadásul pont akkor, amikor az eurózóna adósságválsága egyre súlyosabb és egyre súlyosabb – mondta Weinhardt Attila.
Úgy véli, más területek is szóba jöhetnek úgymond elvárásként, például az adórendszer területén. Ezek mellett az is elképzelhető, hogy a 2012-es költségvetés makrogazdasági pályáját is újra kell terveznie a Nemzetgazdasági Minisztériumnak, és éppen ebből adódóan elképzelhető, hogy akár még nagyobb költségvetési kiigazítás is szükségessé válik.
Az elemző szerint igazából az a nagy kérdés, hogy a kormányfő által is hangsúlyozott teljesen szabad gazdaságpolitikai mozgástér valóban megmaradhat-e. „Én azt gondolom, hogy nem, és az a kérdés, hogy a kormány milyen szintig hajlandó engedni a saját terveiből. Sajnos nem lehet kizárni, de én nem tartom valószínűnek, hogy esetleg a kormány mégis meggondolja magát, és azt gondolja, hogy mégsem feltétlenül van szükség az IMF-re.”
Ez a visszakozás az új IMF-fel tervezett megállapodástól piaci szempontból kifejezetten negatív esemény lenne. Addig azonban amíg ebben a kérdésben nem látni tisztán, fennmaradhat a piaci bizonytalanság – tette hozzá Weinhardt Attila, a Portfolio.hu elemzője a 180 percben.
(Híradó - Kossuth Rádió nyomán)