"Komoly kockázatokat rejt magában"a Kanadába történő kivándorlás – erre figyelmezteti a magyarországi cigányokat az Országos Roma Önkormányzat. Farkas Flórián elnök szerint akik eddig elhagyták az országot, nem jártak jól, a kanadai hatóságok tömegesen utasították el a menedékkérő státust, és a kivándorolni szándékozó családok "még rosszabb helyzetbe kerültek" (mert Kanadában, Magyarországgal ellentétben, elkapják és rácsok mögé vágják a cigánybűnözőket - lásd lenti kapcsolódó anyagunkat - a szerk.).

Farkas a Kolompár nevű bűntársával
A kanadai nagykövet az Országos Roma Önkormányzatot úgy tájékoztatta, hogy a kanadai jogrend előírásai szerint a családok a menekülti státus "hosszadalmas és bonyolult" kivizsgálása előtt (ami azért tart olyan sokáig, mert rájöttek, hogy a náci üldözésről hazudozó retkesek csak kitalálják ezeket a történeteket - a szerk.) nem térhetnek vissza Magyarországra. Ennek következménye, hogy vannak családok, amelyek szívesen hazajönnének már, de több hónapja nem tehetik ezt meg – derül ki az elnök keddi közleményéből.
Farkas Flórián arra is kitért, hogy Orbán Viktor miniszterelnök és az Országos Roma Önkormányzat ez év májusában aláírta azt a "történelmi jelentőségű keretmegállapodást, amely érdemben változtatni tud a magyarországi romák helyzetén"."A magyarországi cigányság jövője itt van, saját hazájában" – tette hozzá.
Kanadába 1994. november 1-jétől lehetett vízummentesen utazni, de az országba érkező cigánybűnözők miatt 2001. december 5-én újból vízumkötelezettséget vezettek be Magyarországgal szemben. 1998-tól 2001-ig 8600 tetves folyamodott menekültstátusért Kanadában.
A vízumkényszert Kanada 2008. március 1-jével szüntette meg újra Magyarországgal, Csehországgal és az úgynevezett Szlovákiával szemben, és akkor ismét nagyobb menekülthullám indult el. A kanadai hatóságok 2009-es és 2010-es adatai szerint Mexikó után Magyarországról érkezik a legtöbb menekült az országba, ezért tárcaközi háttérrel külügyi, rendészeti és szociális vonatkozású kétoldalú kapcsolatokat létesítettek.
A kisebbségi ombudsman a vízumkényszer eltörlése után tájékoztató füzetet készített, amelyben felhívta a figyelmet a kanadai kivándorlás kockázataira.
A vízumkényszer újbóli eltörlése óta körülbelül hétezer cigány kért menedékjogot Kanadában, de alig néhány százan kapták meg a státust. Helyes Imre, az ottawai magyar nagykövetség vezető konzulja azt mondta: 2010-ben 1178 menekültkérelem került a kanadai hatóságok elé, és mindössze két százalékát fogadták el.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: