A régi pesti zsidónegyed 18 helyszínén összesen 100 program várja a látogatókat keddtől nyolc napon át a hanuka alkalmából. Több tucat zenei esemény, kiállítás, színházi előadás mellett lesz filmfesztivál, közösségi főzési akció és utcai sétákat is szerveznek.
A Király és a Csányi utca sarkán a tűzzsonglőrök fáklyáiból mindenki meggyújthatja saját gyertyáját kedden este 6-kor, majd az emberek kezükben a gyertyával útjára indítják a Csányi utcán és a Klauzál téren áthaladó régi kettes villamost. A Kötöttpálya nevű installáció alkotója, Türkoglo Füsun Ipek kedden reggel kezdi meg a munkát, a villamos vonal száz évvel ezelőtti átadásának alkalmából készíti el az ideiglenes művet – azt még nem tudni, pontosan miből.
A nyitóbuli este hét órakor a Gozsdu Manó Klubban indul, később a pincében az etióp származású izraeli szaxofonos, Abate Berihun a The Qualitons zenekarral útjára indítja a fesztivál zenés-táncos programját. A nyitónapon startol a Sirály, Karácsony, Hanuka (SKH) Mi közöd hozzá? című filmes pályázat. A résztvevők nyolc napon át forgathatják fesztiválélményeiket. A pályaműveket a zárónapon, a Negyed6Negyed7 Filmfesztivál kísérőfilmjeiként vetítik.
A filmes válogatást a Sirályban lehet megnézni december 27-én és 28-án. Az idei programban a rövidfilmeké lesz a főszerep: az elsősorban a Daazo, az Európai Rövidfilm Központ és a jeruzsálemi Sam Spiegel Film School alkotásaiból készített válogatásban szó lesz a családról, elszakadásról, háborúról, de látható majd animáció és komédia is, illetve Ipacs Gergely Ádám pincéjébe című filmjét is bemutatják – közölték a szervezők.
(MTI nyomán)