Kora estére az euróhoz és a frankhoz képest is gyengült a hazai fizetőeszköz; az euró 320,59 forint volt 18 óra körül, korábban új rekordon, 321,61 forinton is jegyezték.
Délután háromnegyed ötkor 319,88 forinton, reggel 315,72 forinton állt a közös pénz, míg kedden este 1,43 százalékkal alacsonyabban, 315,90 forint volt.
A svájci frank szerdán reggel 259,29 forintot, délután háromnegyed ötkor 262,35 forintot, röviddel 18 óra után 263,48 forintot ért. A dollár 2,36 százalékkal 247,91 forintra erősödött a kedd késő esti 242,06 forintról. Az euró szerdán 18 óra körül 0,55 százalékkal 4,4930 zlotyra erősödött, és 0,65 százalékkal 25,849 cseh koronára emelkedett kedd estéhez képest.
NGM: az árfolyam nem a kormány gazdaságpolitikájára reagált
A Nemzetgazdasági Minisztérium szerint az IMF-tárgyalásokról szóló találgatások alakítják a forint-árfolyamot. A forintárfolyam ma jól láthatóan nem a gazdaságpolitikára reflektál, hanem a közeljövőben megkezdődő tárgyalásokra a Nemzetközi Valutaalappal és az Európai Unióval – írta közleményében a minisztérium.
Hozzátették: „az IMF board-ja január 18-án tartja azon ülését, melynek napirendjén szerepel a Magyarországgal tárgyaló delegáció számára adandó mandátum. Addig nyilvánvalóan a tárgyalásokról szóló találgatások játsszák a meghatározó szerepet a forintárfolyam alakulásában” – közölte a minisztérium.
Az elemzők eltérő véleményen vannak
Ellentmondó vélemények fogalmazódtak meg arról, hogy a végtörlesztés mennyire befolyásolja a forint árfolyamát. Egyes elemzők szerint ez az oka a magyar fizetőeszköz gyengülésének, mások szerint viszont nincs összefüggés, spekuláció van a háttérben.
Becslések szerint minden ötödik devizahiteles, 200 ezer adós döntött a végtörlesztés mellett. A jelentkezőknek január végéig kell megszerezniük a pénzt.
Palkó István, a Portofolio.hu munkatársa szerint a végtörlesztés miatt esik a forint árfolyama. „A háztartások devizakitettsége a végtörlesztés hatására önmagában csökkenne, azonban az a probléma, hogy időközben a forint gyengül. Ennek következtében a háztartások tartozásállománya, teljes hitelállománya jelenleg magasabb, mint egy évvel ezelőtt” – mondta az elemző.
Másképp vélekedik Boros Imre közgazdász. A szakember szerint a végtörlesztéssel ténylegesen csökken a lakosság és az ország devizakitettsége, a forint gyengülését pedig, úgy véli, spekuláció okozza. „Ezek az emberek ezt követően forintban fognak tartozni, tehát az ő devizakitettségük megszűnt, a bankok pedig megszerzik a visszafizetéshez szükséges devizát” – mondta a közgazdász. Boros Imre szerint ugyanis a Magyar Nemzeti Bank tud biztosítani devizát arra, hogy ha a bankok a külföld felé devizával tartoznak, akkor azt visszaadják.
Az ország devizakitettsége ezzel az összeggel természetesen csökkeni fog, az pedig, hogy a végtörlesztés miatt a forint gyengülne „egy nagy marhaság” – mondta a közgazdász. Boros Imre úgy véli, az árfolyamesés oka a forint elleni spekuláció. Ezt mutatja az is, hogy a hitelek zöme svájci frankban volt, miközben az euró erősödik legnagyobb mértékben a magyar fizetőeszközzel szemben – mondta a szakember. Boros Imre felhívta a figyelmet arra, hogy a jegybanknak volna eszköze beavatkozni a forintot gyengítő folyamatokba.
(MTI)
Korábban írtuk: Átlépett a 320-as határon a forint/euró árfolyama: 320,12 forintot kérnek egy forintért. Egy svájci frank 262,62, egy dollár 246,28 forintot ér.
(InfoRádió)
Korábban írtuk: Háromnegyed tíz előtt nem sokkal új történelmi csúcsot ért el a forint az euróval szemben. A BudaCash oldalán az eladási oldalon 319,20 forint volt az euró. Az eddigi mélypont 317,90 forint volt, azt november elején érte el az euró.
A rövid idő alatt végbement zuhanás tíz órakor csillapodni látszik. Az euró kevéssel 319 forint alatt volt tíz órakor, a dollárt ugyanekkor 244,6, a svájci frankot 261,5 forintért adták.
Az euró a forint zuhanásának kezdetekor emelkedőben volt a dollárral szemben, ezért valószínűtlen, hogy az eurót érintő hír miatt gyengült a forint. A német szolgáltatószektor egyik hangulatindexe, a PMI emelkedett, ami javuló kilátásokat mutat. Tíz óra előtt azonban az euró is gyengülésnek indult.
(Origó)