Közel 6 százalékos volt az infláció februárban. Az élelmiszerek, az üzemanyag és az energia jelentősen drágult.
Februárban a fogyasztói árak 5,9 százalékkal voltak magasabbak, mint egy évvel korábban. Egy hónap alatt jelentős mértékben nőtt a háztartási energia és az élelmiszerek ára - közölte kedden a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az adat magasabb az előzetes, 5,5 százalékos várakozásnál.
A drágulás több tényezőre vezethető vissza. Idén már 27 százalékos az az áfakulcs, amely tavaly még 25 százalékos volt, ez önmagában 1,6 százalékkal tolta fel idén az árakat. A gázolajnál tavaly ősszel volt egy jövedékiadó-emelés is, és a nyersolaj világpiaci ára szinte megállás nélkül tör az ég felé. A forint idén februárban lényegesen gyengébb, mint tavaly ilyenkor volt, az importtermékek árait ez is emelte. És ezeken kívül persze szerepet játszottak az üzletek, cégek fenti okokkal nem magyarázható áremelésről szóló döntései is.
Az élelmiszerek ára az átlagosnál nagyobb mértékben, 6 százalékkal emelkedett 12 hónap alatt. Ezen belül jelentősen nőtt a sertészsiradék (30,2 százalék), a margarin (26,1 százalék), a tojás (23,1 százalék), a cukor (19 százalék), a csokoládé, kakaó (17,7 százalék), a kávé (17 százalék), a párizsi, kolbász (11,7 százalék) és a sertéshús (11,4 százalék) ára.
Az üzemanyagok 17,6, a gyógyszerek, gyógyáruk 5,5, a háztartási energia 8,1 százalékkal drágult - ez utóbbin belül a távfűtés 11,2, a palackos gáz 10,4 százalékkal. A szeszes italok, dohányáruk körében is átlag feletti mértékű (8,6 százalék) volt az áremelkedés mértéke. A ruházkodási cikkek (4,8) és a szolgáltatások (4,5 százalék) ára átlag alatt nőtt.
Csökkent ugyanakkor az idényáras élelmiszerek (13,8 százalék), a liszt (5,4 százalék) és az étolaj (3 százalék) ára. A tartós fogyasztási cikkekért átlagosan 1,3 százalékkal kellett kevesebbet fizetni, mint 2011 februárjában.
Az EU 27 tagországából a legfrissebb adatok januáriak, eszerint az unióban 2012. januárban a fogyasztói árak átlagosan 2,9 százalékkal voltak magasabbak, mint 2011. januárban. A legnagyobb áremelkedést Magyarországon (5,6), valamint Észtországban (4,7 százalék) mérték, míg a legkisebbet Svédországban (0,7) és Írországban (1,3).
2012 januárjához viszonyítva, vagyis egy hónap alatt a magyarországi fogyasztói árak 0,8 százalékkal növekedtek. Ezen belül az élelmiszerek 1, a háztartási energia 2,7 százalékkal (azon belül a vezetékes gáz 4,1 százalékkal) drágult. Az üzemanyagok és a ruházati cikkek ára 0,5, illetve 0,6 százalékkal csökkent, a tartós fogyasztási cikkeké gyakorlatilag stagnált (0,1 százalék).
(MTI - Origó)