Olyan világban élünk, ahol mind a magyar emberek egzisztenciális helyzete, mind a mezőgazdaság mély válságban van, mely erősen érezhető most is, az ünnep előtti hangulatban – mondta el Z. Kárpát Dániel, aki rendhagyó módon a Fény utcai piac bejáratánál beszélt arról, mennyire fontos odafigyelnünk arra, mi kerül a húsvéti asztalra, s mennyivel érdemesebb piacon vásárolnunk, mint mondjuk az említett vásár mellett látható plázában.
A képviselő hangsúlyozta, ismét a multik és az egészséges élelmiszerek termelői vívnak egymással elkeseredett harcot és példaként említette, hogy csak a napokban több ezer tonna sonka és más húskészítmény árasztotta el a magyar piacot, melyek eredetének nagy része enyhén szólva is kétséges. Hozzátette, a Jobbik elégtelennek ítéli meg az egészségügyi vizsgálatokat, hiszen mindössze ötvenhárom készítménynél végezték el azt, és példaként említette a közelmúltban ismertté vált „Nagyi tésztája” nevű terméket, melyet amiatt szedtek le a polcokról, mert feliratozása hiányos volt, ám mikor megvizsgálták, kiderült, hogy beltartalma is elképesztő módon megtévesztő.
Az élelmiszerláncok által forgalmazott termékek nagy része nincs ellenőrizve – mutatott rá a honatya, és kifejtette, a legmegfelelőbb az lenne, ha a vásárlók helyi piacokon a helyi termelőktől vásárolhatnának kiváló minőségű magyar termékeket. Ehhez azonban éppen az alapfeltétel hiányzik, maga a helyi piac, melynek feltámasztásáért az Orbán-kormány mindezidág semmilyen érdemi hatással járó intézkedést nem tett. Sőt, a helyi termelő gyakran nem is tudja hol eladni az áruját, pedig ez nem ideológiai kérdés, mindössze arról van szó, hogy nem oligarchák segítségével kell ezt megtenni és a lényeg az, hogy ne a narancsbárók földjeiről származó tömegtermékek kerüljenek a vevők elé, hanem a minőségi áru, jobbára a kis és közepes méretű családi birtokokról.
Z. Kárpát kijelentette, a Jobbik aktivistái az elkövetkező napokban maguk is fokozott ellenőrzéseket tartanak majd a nagyobb boltokban, és figyelni fogják az egyes termékek szavatossági idejét, az akciós hirdetményeket, a termékek minőségét, és amennyiben bármilyen visszásságot találnak, azt haladéktalanul jelezni fogják az illetékes szakhatóságnak. Erre azért van szükség, hogy az élelmiszereink minőségének kérdését társadalmi kérdéssé tegyük, hogy mindenki odafigyeljen arra, hogy a silány, egészségtelen termékeket kiszoríthassuk a magyar élelmiszerpiacról – hívta fel a figyelmet Z. Kárpát Dániel.