A spanyol miniszterelnök - látván, mi zajlik Görögországban -, megpróbálta elérni az Európai Uniónál, hogy az államháztartási hiányt ne kelljen annyira csökkentenie, és ebben sikerült is megállapodni, megkapta a zöld utat, csakhogy jött a finanszírozó pénzvilág, mely azt mondta: akkor majd drágábban tudsz a piacon eladni állampapírokat. És ha nehezen tudsz eladni állampapírokat, adódik a következő kérdés: miből fogod finanszírozni az államadósságodat? – mondta Csath Magdolna közgazdász az M1 Ma reggel című műsorában.
Az első lépés, hogy a bajban lévő országot az IMF felé terelik, mert – mint fogalmazott – ha te magadtól nem akarsz megszorítani, majd az IMF megszorít. Csakhogy a déli államok lakói „türelmetlen népek”, a társadalmi feszültségek keményen növekednek, ezért ment volna bele az Európai Unió abba, hogy egy kicsit magasabb legyen az államháztartási hiány. Mert ha nem, akkor kiadásokat kell csökkenteni, adókat kell növelni, ami viszont rosszat tesz a recesszióban lévő gazdaságnak. Már most is több mint 23 százalék a munkanélküliség, és a fiatalok többsége nem tud elhelyezkedni – magyarázta a közgazdász.
Ez a jelenség az Európai Unió teljes perifériáját – Görögország, Spanyolország, Olaszország, Portugália – érinti, voltaképp a később belépett tagállamokról van szó. Ha ezekben az országokban mindenhol leépül a gazdaság, ez az egész uniónak óriási gond, a kontinens gazdasági súlya jelentősen csökken. Ez pedig senkinek nem lehet az érdeke, ezért jobb lenne, ha a szóban forgó országokat elengednék a növekedés felé – érvelt Csath Magdolna.
A kérdés, hogy rövid, vagy hosszú távon gondolkodunk. Ha kikényszerítjük az azonnal költségvetési megtakarítást, az lefelé viszi a gazdaságot, növeli a munkanélküliséget, az elvándorlást. Normális gondolkodással a hitelezőknek is az lenne az érdekük, hogy beinduljon a gazdaság, és a bevételekből könnyebben tudja az adósságot finanszírozni és az államháztartási hiányt csökkenteni. Fordítva kellene ülni a lovon – szögezte le a szakember.
(Híradó)