Kivetette magából a rendőrség a 2006-os tüntetések során bűncselekményeket elkövető rendőröket a Kormányszóvivői Iroda szerint. Több mint száz pribékkel szemben indult büntetőeljárás, jogerősen mindössze 13 ávóst marasztaltak el büntetőügyben.
"A rendőrség állományába tartozó, és a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes és esküjükhöz hű rendőri közösség öntisztulási folyamata eredményeképpen kivetette maga közül" - közölte a Kormányszóvivői Iroda az MTI érdeklődésére annak kapcsán, hogy a kabinetnek a Balsai-jelentés elfogadásáról szóló országgyűlési határozat alapján április 15-ig kellett jelentést készítenie arról, hogy a 2006 őszén bizonyítottan törvénytelenül fellépő rendőrök, valamint az intézkedéseket irányító rendőri vezetők közül hányan szolgálnak ma is a rendőrség állományában.
Közölték, hogy a 2006 őszi események kapcsán bűncselekményeket elkövetőket a tisztességes rendőri közösség kivetette maga közül, azok a rendőrök pedig, akik ugyancsak részt vettek a fenti eseményekben, a független bíróság előtt adtak számot tetteikről. A jogerős bírói ítéletek alapján azokat, akik jogerős börtönbüntetést, illetve lefokozást kaptak, a testületből elbocsátották, kizárták. Azok, akiket a bíróság rendőrségi munkára alkalmasnak talált, továbbra is az állomány tagjai - tették hozzá. (Az elkövetők 95%-ára viszont soha nem derült fény, mert hazudoztak és egymásnak falaztak. A Kormányszóvivői Iroda szerint így ők is tisztességes rendőröknek számítanak - a szerk.)
Kitértek arra is, hogy összesen 71 rendőrrel szemben indult büntető-, és 47-tel szemben fegyelmi eljárás; jogerősen 13 embert marasztaltak el büntetőügyben, 7-et pedig fegyelmi eljárás keretében, 15 érintett esetében büntető-, 3 esetében fegyelmi ügyben az eljárás még folyamatban van. A kormányváltást követően a 2006. őszi események során ártatlanul sérelmet szenvedett 149 személy részére összesen 270.570.000 forint kárpótlást adott a magyar kormány (de persze az adófizetők pénzéből, nem Gyurcsány, Gergényi és a többi szemkilövető és -kilövő vagyonának elkobzásából keletkezett alapból - a szerk.).
(MTI korrigálva)
A HírTV összeállítása: