A Jobbik Mansfeld Lászlóval - az 1956-ot követő megtorlásokban kivégzett Mansfeld Péter testvérével - és a Magyar Politikai Foglyok Szövetségével (POFOSZ) közösen kedden feljelentette Mátsik György volt ügyészt, aki a halálbüntetés kiszabását kérte Mansfeld Péterre - jelentette be Szilágyi György országgyűlési képviselő a Legfőbb Ügyészség előtt.
A legfőbb ügyésznek címzett feljelentést Szilágyi György mellett Murányi Levente, a Jobbik alelnöke és 1956-os elítélt, Dégi András, a POFOSZ elnöke és Mansfeld László írták alá. Mátsik Györgyöt több rendbeli szándékos emberölés, több rendbeli szándékos súlyos testi sértés, több rendbeli kényszervallatás, több rendbeli jogellenes fogva tartás és több rendbeli bűnpártolás ügyében jelentették fel, kérve az ügyészséget, hogy a lehető leghamarabb bírálják el a beadványt.
Emellett a Jobbik szeretné, hogy a még szintén élő kommunista bűnösökkel való összebeszélés és a szökés lehetőségének megakadályozása érdekében az ügyészség mérlegelje Mátsik György előzetes letartóztatásba helyezésének lehetőségét. Szilágyi György hangsúlyozta: a Jobbik szerint fontos "egy szebb jövő érdekében leszámolni a múlttal és igazságot szolgáltatni a kommunizmus áldozatainak, és a Jobbik azért küzd, hogy a bűnösök elnyerjék büntetésüket".
Murányi Levente arról beszélt, felháborító, hogy "kiemelt pártnyugdíjakkal ezek a bűnözők, hazaárulók itt élnek ebben az országban, míg az 1956-ban a hazáért harcolók 50-60 ezer forintos nyugdíjból élnek". Mansfeld László a sajtótájékoztatón azt mondta, ennek a feljelentésnek már "régen meg kellett volna történnie, de némi elégtételt mégiscsak fogunk produkálni".
(MTI javítva)
Frissítés: Az Echo TV összeállítása: