A Fidesz-frakció elfogadhatatlannak tartja Mirkóczki Ádám jobbikos országgyűlési képviselő "faji megkülönböztetésre irányuló törvényjavaslatát, amely bőrszín alapján csoportosítaná a bűnelkövetőket" - közölte a kormánypárti képviselőcsoport csütörtökön.

Gyurcsány és Orbán védelmét egyaránt élvezik a "szamurájok" - nem úgy a tisztességben, munkában megőszült magyar nagymamák
A Jobbik szóvivője szerdán ismertette azon előterjesztését, amelyben azt kezdeményezi, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák. 
A Fidesz képviselőcsoportja az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében erre reagálva emlékeztet: a nyomozások során bármely bűncselekmény elkövetőinek adatai nyilvánosságra hozhatók, a magyar alaptörvény pedig világosan megtiltja a politikai, vallási, faji, illetve az önkényes megkülönböztetés összes formáját (kivéve persze, ha az áldozat cigány vagy zsidó - a szerk.).
A kormánypárt kiemeli továbbá, hogy alapvető társadalmi értéknek és a békés társadalmi együttélés alapjának tekinti az alaptörvényben foglaltakat, ezért elutasítják a Jobbik "rasszista előterjesztését". (Reméljük, hamarosan közlik az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, hogy rasszista államok, amiért ott nyilvántartják ezt - a szerk.)
A Demokratikus Koalíció szerint ma Magyarországon "ismét polgárjogot nyert a cigánygyűlölet, mindennapos a cigány emberek hátrányos megkülönböztetése", a "magyar parlament egyik pártja pedig politikájának szerves részévé tette a rasszizmust, a faji alapú gyűlölködést". A "roma holokauszt" mai emléknapján tudatják: visszautasítják azt a jobbikos javaslatot, hogy a bűnügyi nyilvántartások a jövőben a bűncselekmények elkövetőinek etnikai hovatartozását is tartalmazzák és rögzítik: a Demokratikus Koalíció határozottan és egyértelműen elítéli "a cigányellenesség, a rasszizmus minden formáját".
(MTI - ATV nyomán)
Kapcsolódó: