Szabálytalanul foglalt el 300 négyzetméter önkormányzati területet a XII. kerületben Gyárfás Tamás, a helyhatóság azonban Mitnyan György akkori fideszes polgármester javaslatára büntetés helyett megvételre kínálta a földdarabot Gyárfásnak – jutányos áron. Az érintett hegyvidéki villát Gyárfás Tamás Portik Tamás élettársával cserélte el, mint az Index megírta.
„A felépítményt Gyárfás úr a '90-es évek elején engedélytől eltérően bővítette úgy, hogy az övezeti besorolásnak megfelelő beépítési százalékot a két felépítmény együttesen már túllépte” – írta a XII. kerületi vagyongazdálkodási bizottságnak címzett előterjesztésében 1999. május 19-én Mitnyan György, a kerület akkori polgármestere, aki azt is jelezte, Gyárfás Tamás médiavállalkozó egy támfallal és a kerítéssel mintegy 300 négyzetmétert vett el az önkormányzat szomszédos telkéből.
A bő tizenhárom éves építési ügy azután került ismét a figyelem középpontjába, hogy a rendőrség július 14-én őrizetbe vette Portik Tamást és négy társát, az 1990-es évek olajügyeinek egyik főszereplőjét. A Nemzeti Nyomozó Iroda július 15-i közleménye szerint Portikot felbujtóként gyanúsították meg az 1998-os Aranykéz utcai robbantás és emberölés ügyében, illetve szintén felbujtóként Prisztás József 1996-os meggyilkolásával kapcsolatban.
Bánáti Kristóf, Portik ügyvédje korábban azt mondta a HVG-nek, hogy személyi összefüggések miatt egy ügyszámon folyik a nyomozás Jozef Rohác, illetve Portik Tamás és társai ügyében. Rohácot 2011. február 17-én fogták el a Felvidéken, majd Magyarországra hozták azzal gyanúsítva, hogy ő ölte meg 1998-ban Fenyő János "médiavállalkozót" a fegyveren megtalált DNS-re hivatkozva.
A Terrorelhárítási Központ emberei abban a túl nagyra épített, Kalóz utcai házban fogták el Portikot, amelynek ügyét Mitnyan 1999-ben telekcserével próbálta megoldani.
Egy nagyon zárt körű licit
Elsőként az Index számolt be arról, hogy Gyárfás 2004-ben elcserélte az ingatlant Portik élettársával, Halmos-Riskó Almával, aki azóta megváltoztatta a nevét, de az ingatlan-nyilvántartás szerint ma is tulajdonosa a hegyvidéki villának. A HVG megszerezte az 1999-es szerződést, illetve azt a Mitnyan György által jegyzett előterjesztést, amelyből kirajzolódnak az önkormányzati segítséggel megoldott építésügyi probléma részletei.
Zoom
Lilával jelölve Gyárfás Tamás villájának eredeti méretű telke, zölddel az önkormányzati tulajdonú földdarab, amit önkényesen használt, narancssárgával a kibővített terület az adásvétel után
Bár elvileg a szabályozási tervben engedélyezettnél nagyobbra épített házak tulajdonosait az építési hatóságnak meg kellene bírságolnia, felszólítani a bontásra, illetve adott esetben a hatóságnak kellene elvégeztetni a bontást, Mitnyan mást talált ki. A kerület vagyongazdálkodási bizottságának készített előterjesztésében azt írta, hogy az épület „fennmaradásához lehetőségként mutatkozik”, ha az önkormányzat a saját, szomszédos telkéből elad 1348 négyzetmétert Gyárfásnak annak érdekében, hogy a telke elég nagy legyen a rajta álló házhoz képest, és így megfeleljen az előírásoknak.
Az 1999. július 14-én a kerület szerződést is kötött Gyárfással az önkormányzati telekrész eladásáról. Bár a szerződésben az értékesítés módjaként „zártkörű licit” szerepel, a vagyongazdálkodási bizottságnak címzett előterjesztéséből kiderül, hogy a konstrukciót Gyárfásra szabták, ahogy ezt előtte a bizottságnak jelezte is Mitnyan. A vételárat 45 millió forintban állapították meg, vagyis négyzetméterenként alig több mint 33 ezer forintba került a hegyvidéki telek. A szerződés érdekessége, hogy Gyárfásnak nem átutalással kellett megfizetnie a vételárat, hanem készpénzben kellett befizetnie az önkormányzat számlavezető bankjának fiókjában. A szerződést a polgármester, a kerület jegyzője és Gyárfás írta alá.
Vizsgál az NNI
Gyárfás öt évvel később, 2004-ben cserélte el a telket Halmos-Riskó Almával, akinek az ingatlannyilvántartásban lakóhelyeként egy kaliforniai cím volt megadva (Portik 1997 és 2003 közt külföldön volt, csak azután jött haza, hogy elévültek az olajügyekben a terhére rótt bűncselekmények). A csere nem ment zökkenőmentesen: kiderült, hogy a földhivatal félreértette a bonyolultan megfogalmazott szerződést, és tulajdonostársakként jegyezte be az önkormányzatot és Gyárfást. Mitnyan György ekkor Gyárfással és a médiavállalkozóval cserélő Halmos-Riskóval együtt aláírt egy megállapodást, amelyben elmagyarázták, hogy az egész telek Gyárfásé, illetve Halmos-Riskóé. A 2004. december 7-én készült okiratot beadták a földhivatalhoz, ahol pár héten belül át is vezették a változásokat.
A Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg vizsgálja a Gyárfás és Portik között lebonyolított ingatlanügyleteket is. A HVG értesülései szerint egy Kalóz utcai és egy Ferenchegyi úti villáról van szó, ez utóbbi Portik élettársa nevéről került át Gyárfáséra. Megkeresték a jelenleg Londonban tartózkodó Gyárfás Tamást (aki egyebek mellett az úszószövetség elnöke is), de ő azt mondta, ügyvédje, Bánáti János tanácsára nem nyilatkozik.
Mitynan Györgyöt saját mobilján nem érték utol, a BSE-nél (ahol egyesületi vezető) azt mondták, a Főpolgármesteri Hivatalon keresztül lehet elérni (itt főtanácsadó az egykori polgármester), ott viszont már nem volt bent.
(HVG nyomán)