A Raiffeisen Ingatlan maszopos és libsi segítséggel pusztítja tovább a budapestiek életterét Zuglóban. Persze ismét egy plázazsinagóga érdekében - írja kedves olvasónk, egy Magyar Nemzet-cikk közé ékelve be felhívását.

Bevásárlóközpontot terveznek a fővárosi kisföldalatti végállomása fölé és a remíz helyére.

Továbbra sem csillapodnak a kedélyek Zuglóban, Pest zöldövezeti kerületében, ahol a Raiffeisen Ingatlan Zrt. annak ellenére akar plázát építeni a kisföldalatti végállomása és remízének parkosított kertje helyére, hogy a XIV. kerületben már több hasonló funkciójú épület is áll, illetve épülőfélben van.
A környék lakói féltik a zöld felületet, a kivágásra ítélt fákat, és nem értik, miért kell a forgalmas területen autók további ezreit vonzó beruházást megvalósítani.


Invitáljuk a hazafiakat, hogy a felsorolt zuglói képviselőket keressék meg véleményükkel az alábbi telefonszámokon.

Ideje elkezdeni helyi szinten is számon kérni a hazaárulók cselekedeteit!!!

MSZP:

Halász Iván: 06-30-9327678
Dr. Komlódi Gábor: 06-30-4867314
Láng Márta: 06-30-6264610
Szabó Ferenc: 06-30-4867313
Pelyva György: 06-30-9196063
Vacsiné dr. Holvai Erzsébet: 06-30-6264624
Kemecsei Árpád: 06-30-4867331
Bódás Sándor: 06-30-9213491
Kovács Csincsák László: 06-30-4867324
Lévai Sándor: 06-30-6264611
Kinisch Andrea: 06-30-6264631

SZDSZ

Killik Jenő: 06-30-5249068
Üzenet hagyható:
Hörömpöli Kálmán: 467-2312
Hőnigh Antal: 467-2312
Velledits Dorottya: 252-1944

Egy zuglói hazafi


Három éve tart a harc a millenniumi földalatti vasút remízének és végállomásának telkére tervezett bevásárlóközpont, hotel, iroda- és parkolóház tervezete miatt. A beruházó Raiffeisen Ingatlan cáfolja azt a lakossági észrevételt, miszerint zöldövezet volna a plázaépítésre kiszemelt terület, mivel azt két oldalról is forgalmas utak, az M3-as kivezető szakasza és a Hungária körút határolják. (Valójában a társasházas zöldövezet szélén álló, már ma is zsúfolt tömegközlekedési csomópontról van szó. A kisföldalatti remízéhez egy nagy méretű, parkosított, vágányokkal átszőtt kert is tartozik, ezt is beépítenék.) A befektető tagadja azt is, hogy a földalatti végállomásának környékén 150 fát vágnának ki, mint mondják, nincs is annyi fa a környező utcákban.

– Csak 56 fát vágunk ki, de az is jót fog tenni szegényeknek – utalt Havas József, a Raiffeisen Ingatlan mérnöke arra, hogy több fa már állítólag beteg vagy sérült.
Az internetes fórumokon terjedő hírekre Havas úgy reagált: nem 43 ezer, csak valamivel több mint 14 ezer négyzetméter területet kívánnak beépíteni, és 55 helyett 26,5 méter magas lesz az új épületegyüttes. A Raiffeisen Ingatlan a projekt közérdeket szolgáló elemeivel érvelt a beruházás mellett. Ezek közé tartozik a Budapesti Közlekedési Zrt. új végállomásközpontja, az M3-as kivezető szakaszának kiszélesítése, kerékpárút építése és a közvetlen kapcsolat létesítése a földalatti vasút, valamint az új, földfelszín alatt kialakítandó 400 férőhelyes P+R parkoló között. (Érdekesség, hogy meghosszabbítják a földalatti alagútját is, egy esetleges későbbi továbbépítésre gondolva.) Mindezekre 2,7 milliárd forintot szán a Raiffeisen Ingatlan.

A civilek féltik a megszűnő zöld területeket, szerintük a jelenlegi hetvenről húsz százalékra csökkenne annak nagysága. Véleményük szerint a zuglói Herminamező százéves villákkal tagolt területét nem lehet nem zöldövezetként jellemezni, ekképp a helyszín teljesen alkalmatlan ekkora méretű komplexum építésére.

Felháborítónak tartják, hogy a beruházó figyelmen kívül hagyta azt az egyáltalán nem elhanyagolható körülményt, miszerint a Lágymányosi híd felől érkező járművek – lehajtó híján – nem tudják a Hungária körútról megközelíteni a leendő üzletközpontot, ezért a forgalom a környező kis utcákba zúdul majd. A közelmúltban rendezett fórumon a megjelent civil szervezetek hangsúlyozták: egy uniós jogszabály szerint csak olyan terveket lehet megvalósítani, amelyek nem rontanak a jelenlegi állapotokon, márpedig szerintük ez a projekt kedvezőtlenül befolyásolja majd a jelenlegi viszonyokat. Szegő János, a Közlekedés Fővárosi Tervező Iroda Kft. mérnöke viszont úgy véli, a lehajtóra nincs is szüksége a projektnek. Kérdés, mit szólnak ehhez a Columbus, a Mexikói és az Amerikai út lakói, ahol a több ezer autó közlekedik majd.
A korábban épült plázák körül tapasztalható ismert jelenségek is a beruházás ellen szólnak, hiszen általános tény: a parkolóhiány miatt állandók a dugók, így viszont nehezen megközelíthetők a bevásárlóhelyek. Az egy helyben toporgó autók növelik a levegőbe jutó kipufogógáz mennyiségét. Ferdinándy István kerületi KDNP-s képviselő szerint az árufeltöltést végző teherautó-forgalom is tovább súlyosbíthatja a könyék egyébként is elviselhetetlen forgalmát.

Vancskó László, a Raiffeisen Ingatlan vezérigazgatója úgy nyilatkozott: a projekt előtt ezer embert kérdeztek meg a környéken, mit látnának a legszívesebben a végállomás mellett. A kapott adatokat felhasználva kezdtek hozzá a tervek megrajzolásához, ezért nem érti a civilek aggodalmát. Akik viszont állítják: nem találkoztak a cég kérdezőbiztosaival.

A terv legsarkalatosabb pontja a parkolás, hiszen az máshol is bebizonyosodott: a helyet kereső autók óriási dugókat képesek generálni. És mivel az épület méreteihez mérten kevésnek tűnik a parkolóhely, az autósok jobb híján valószínűleg a környező csöndes utcákban keresnek majd parkolási lehetőséget. Mindezt a Herminamező Polgári Köre által készített, a projekt viszszásságait számba vevő tízoldalas hibalista is hangsúlyozza. A civil szervezet szerint is sokkal több parkolóhelyet kellene kialakítania a Raiffeisennek. A jelenlegi tervek csak 650 fizetős hellyel számolnak. Óvári Judit, a kerület főépítésze ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott: más kerületek is megadták a felezés lehetőségét a beruházóknak, ám Weinek Leonárd szabad demokrata polgármester szerint a zuglói testület ezt valószínűleg nem fogja megszavazni.

Hőnigh Antal, a zuglói vagyongazdálkodási, településfejlesztési és környezetvédelmi bizottság elnöke ehhez hozzátette: öt éve ingyen odaadták a fővárosnak a néhány száz méterrel arrébb található felüljáró alatti területet, hogy ott ingyenes parkolóhelyeket alakítsanak ki, ám a Demszky Gábor vezette önkormányzat azóta sem tett egy kapavágást sem. Gyarmati Zoltántól, a Parking Kft. ügyvezető igazgatójától megtudtuk: a P+R parkolóhelyeket csak a tömegközlekedéssel utazók használhatják majd, térítés ellenében. Kérdés, a fizetős parkoló ösztönzi-e majd az autósokat arra, hogy tömegközlekedésre váltsanak. Az igazgató erre azt felelte: a társaság előbb-utóbb az egész városban fizetőssé teszi a P+R helyeket.
(MN)