Több mint 260 milliárd forint nyomában nyomoz a Legfelsőbb Ügyész. Mekkora hányadban kapott ebből az eget rengető összegből az SZDSZ, az MSZP és e pártok döntéshozói? A koalíció felbomlásának igaz története a közvélemény számára gyártott olcsó és nevetséges szappanopera helyett.

2008. március 25-én egy magukat hazafiaknak nevező csoport a GKM-ből feljelentést tett a Legfelsőbb Ügyésznél, Dr. Kovács Tamásnál befolyással való üzérkedésnek a BTK 256 §-a, és a megvesztegetésnek a BTK. 250 §-a alapján, alapos gyanú fennállása miatt. Alexander Zach osztrák szociáldemokrata parlamenti képviselő, valamint üzlettársa, Zoltán Aczel, Kóka János volt, Kákossy Csaba, mostani GKM miniszter és Puch László, az MSZP pénztárosa és a Parlament Gazdasági Bizottságának elnöke ellen. Az már csak hab a tortán, hogy a Központi Igazságügyi Hivatal elnökénél, Dr. Hatvani Erzsébetnél is bejelentéssel éltek Alexander Zach és Zoltan Aczel ellen, hiszen egyikük sem szerepel a hivatal honlapján mint lobbista.

Ez amúgyis egy érdekes történet, hisz Dávid Ibolya kibányásztatta, hogy a lobbitörvény életbe lépése óta (2006. szeptember elseje) a GKM-ben mind a mai napig egyetlen egy lobbista járt: Félix Péter a dohányzás ellen. Azt mindenki maga döntse el, hogy ez mennyire életszerű egy olyan minisztériumban, ahol súlyos százmilliárdokról döntenek.

Az utóbbi idők legnagyobb biznisze az autópályákon történő díjaknak az elektronikus beszedése. Kókáék az Aczel-Zach duó segítségével már meg is állapodtak, hogy a 10 %-os, több súlyos, két számjegyű milliárdos közvetítői díjból ki mennyit tehet el. De kifelejtették Gyurcsány Ferencet. A miniszterelnök nem egy olyan nagy mamlasz, mint Medgyessy Péter, és megfenyegette Kókát, hogy átstrukturálja a kormányát úgy, hogy a GKM visszakerül a szocikhoz. Mindezt úgy teszi meg, hogy majdan a szerződéseket vele kell megkötni. Ez aztán Kókának sok lett és erre azt mondta, hogy akkor szia koalíció. Mivel Kóka szerint a szocik max. a költségvetésig fogják kihúzni kisebbségi kormányzásban, ezért úgyis visszajönnek a Szadihoz, de akkor a miniszterelnököt már nem Fletónak fogják hívni. Ebben maradtak, és aztán jött, ami jött. Szegény Horváth Ágnes! Mégsem övé a történelmi szerep. Most aztán meg a két jó üzlettárs és barát előszeretettel anyázza egymást. Gyurcsány meglehetősen ideges, és idegességében fel is hívta direktben kollégáját, Alfred Guselbauert, az osztrák kancellárt. A beszélgetésről annyit lehet tudni, hogy igencsak erősen érdeklődött Zoltan Aczel es Alexander Zach személye iránt. A bécsi nagykövetet, Dr. Horváth Istvánt nem hívhatta, mert ő is a Puch klán veretes tagja. Horváthnak van egy tanácsadó irodája a Rózsadombon, a Szerána utcában. Itt székelt a luxemburgi nagyhercegség tiszteletbeli konzulátusa is, mert ezt a posztot is Horváth látta el. A cégben egyedüli segítőtársa az a Király Katalin, akinek az apja, Király Attila a Külügyben dolgozik és Horváthtal annak idején még együtt dolgoztak a bonni nagykövetségen. Mikor Horváthot kinevezték bécsi nagykövetnek, akkor a Horváth István Tanácsadói Irodát átruházta a feleségére. Ettől függetlenül az autópályaépítésben érdekelt osztrák cégek, a Porr Rt és a Strabag, ismerik mind a címet és a nagykövetet.

Puch a legutolsó kongresszus óta halálos ellensége Gyurcsánynak, mikor Szilvásyra ki akarta cserélni, mint MSZP pártpénztárnok. Aztán Puch több szavazatot kapott, mint Gyurcsány, és azóta az MSZP igazi urának érzi magát, s mindent megtesz azért, hogy Gyurcsányt eltakarítsák.

Csak kis anekdota, hogy a K&H botrányban nyakig benne lévő Puch (azért itt is voltak autópálya-ügyek rendesen) a Briton cég csodaautójával, egy full extrás Peugeot 603-assal járt. Mikor mindez kiderült, rándított egyet a vállán, és a kocsit lecserélte egy SUBB-ra. Ez Magyarország. De menjünk sorjában. A 2002-es választási győzelem után az SZDSZ megszerezte a GKM-t. Ezt a szocik nagyon hamar megbánták és azóta dúl a háború. A szocik nem is értik, hogy lehettek ennyire ügyetlenek, mindenképp vissza akarják szerezni a GKM-t és a százmilliárdokat. Az igen csak erőtlen Medgyessy Péter tette az első kísérletet, melybe rögtön bele is bukott. Ki akarta rúgatni Csillag Istvánt és Réthy Imrét, aztán őt rúgták ki. Innen származik az az elhíresült mondása, hogy az SZDSZ tele van korrupciós ügyekkel. Mivel neki is van vaj a füle mögött, ezért igen hamar visszavonatták vele ezt az amúgy teljesen igaz elszólását.

2006-ban került előtérbe az Eurocontact cégcsoport és evvel az Aczel-Zach duó:
euró:Contact Hungary Tanácsadó Kft. - Cg. 01-09-721234;
statisztikai számjel: 13151728-7414-113-01,
adószám: 13151728-2-43, bejegyzésű cég cégjegyzésre jogosult tagja, továbbá fivére, Peter Aczel, valamint a szociáldemokrata osztrák parlament képviselője, Alexander Zach. Ugyanebbe az érdekeltségi körbe tartozik az Eurocontact Holding GmbH is, Stubenbastei 12/12, A-1010 Wien, melynek ügyvezető igazgatója: Zoltan Aczel. A cég regisztrációs száma: FN 281432x .

Ugyan erre a címre jegyezték be az Eurocontact Consulting GmbH-t, melynek cégvezetője Peter Aczel.
Regisztrációs száma: FN 289326f. A cégbirodalom része az EUROCONTACT Public Affairs GmbH Stubenbastei 12/12 , 1010 Wien, Wien, valamint az EUROCONTACT Public Affairs
- Aczel & Zach OEG, Görgengasse 32/15 , 1190 Wien, Wien. A cég címe egyben Zoltan Aczel bécsi magánlakásának a címe is; ezt a céget a már említett osztrák szociáldemokrata parlamenti képviselővel, Alexander Zach-hal közösen jegyzik. Ekkor vált Zoltan Aczel mobiltelefonszáma Magyarországon az egyik
legfontosabb telefonszámmá.
Az osztrák sajtó 2006. szeptemberében rengeteget cikkezett arról, hogy a csak két személyből álló Eurocontact miért kapott a Strabagtól 12,5 millió eurót és hogy ennek a pénznek hova lett a hűlt helye? Mivel találtak mindenféle feljegyzéseket, hogy a Puch követeli már a pénzt, meg hogy aztán meg is kapta, így feljelentés is született, és az ügyészség is nyomozott, de aztán ez az ügy is hamvába hullt. 12,5 millió euróért sok mindent és mindenkit meg lehet venni.
Aztán tavaly újra fellángoltak a hatalmi harcok a magyar adófizetők forintjaiért. Ismert, hogy tavaly Puch László, már nem a Briton csodaautójával érkezett, bent járt a GKM-ben és nagyobb részt követelt Kóka Jánostól az autópályák megrendelésért fizetett csúszópénzekből. Kóka kidobta Puchot, ennek a hírnek aztán rögtön lába is kélt a pletykás Budapesten. Erről még a Puch által finanszírozott magyar sajtó is cikkezett. Kóka szerint ugyanis van egy koalíciós megállapodás, hogy mindenki ott lop, ahol ő az úr, magyarán a GKM az övé és ők sem kapnak pénzt az MSZP«s ügyletekből. A koalíciós béke megmentése Zoltan Aczelra maradt, aki mind Puch Lászlóval, mind Kóka Jánossal bizalmi és kiterjedt üzleti kapcsolatokat ápolt már régebben. A kompromisszum eredménye az lett, hogy a cégekkel való tárgyalás továbbra is a GKM-ben és az Eurocontact érdekeltségeknél marad, de Puch László a kapott csúszópénzekből az eddiginél részesedést kap. A lobbizás célja, hogy a Strabag lobbista Aczel a Strabagnak és néha a Porr Rt.-nek minél több és nagyobb volumenű megbízatást szerezzen, valamint az ő érdekkörükbe kerüljön a magyar autópályák elektronikus fizetési rendszere. A GKM legfelsőbb vezetésének számításai szerint ez lenne az utóbbi öt év legnagyobb biznisze.
Kóka János, szintén egy autópálya-ügylet miatt tavaly nyáron lemondott a miniszterségéről. 2007. novemberben Azcel szervezésének eredményeként többször inkognitóban kint járt Bécsben, ahol többek közt a Porr AG és a Strabag képviselőivel találkozott. Ezek az emberek mind régi partnerei Puch Lászlónak és Kóka Jánosnak is. Zoltan Aczel is részt vett minden bizalmas tanácskozáson, pedig Kóka az angol mellett kimondottan jól tud németül is.
Az említett bécsi nem hivatalos találkozókon Kóka János többek közt beszélt a miniszterváltásról. Aláhúzta, hogy a további összekötő kapocs az új miniszter és az autópálya építők közt Zoltan Aczel marad. Kipróbált, teljesen bizalmi ember Kákosy Csabánál is, hisz Kákosy Csaba volt éveken át a leköszönő miniszter kabinetfőnöke. Így Kákosy és Zoltan Aczel minden eddigi lobbitevékenységről, valamint a jövő-menő pénzek útjáról is mindent tudnak.
Tény és való, hogy a minisztercsere után is Zoltan Aczel legalább annyit jár be a minisztériumba, mint mi, a GKM alkalmazottjai és teszi ezt mind a mai napig. Amennyiben bármilyen osztrák delegáció érkezett, előtte, utána és alatta is ott láttuk a miniszteri szobában. Utána aztán találkozik a magyarországi Strabag vezetésével, Appelshoffer Józseffel, hozza a bizalmas utasításokat Bécsből, viszi a megszerzett információkat és javaslatokat, utalja a pénzt az MSZP-nek és az SZDSZ-nek. Természetesen Szebeni Lajos, Takács Béláné és Vermesy Sándor is tudják, hogy kihez kell igazodni, ki hozza a Strabagnak a megrendeléseket.
Mint látjuk, pénz beszél, kutya ugat. Nem a politikai elvek számítanak itt, hanem a magánzsebeket kereső és találó adófizetői pénzek. Talán most az egyszer a Legfőbb Ügyész is talál valamit, és megszűnik a felső politikai kasztnak a törvények felettisége.
(Szerkesztői megjegyzés: mint a címben is jeleztük, a fenti írás egy olvasónk küldeménye, a benne leírtakért felelősséget vállalni nem áll módunkban, viszont simán elképzelhető, hogy minden betűje megfelel az igazságnak.)