Kedves Kurucok!
Nézzétek el nekem esetleges naiv kérdéseimet, amelyek felmerültek bennem, mikor elolvastam Balla József legutóbbi írását. Nagyon érdekesnek tartom a témát, viszont teljesen laikus vagyok ezt illetően, soha nem mélyedtem bele részletesebben ennek az irodalmába, ezért könnyen meglehet, hogy kérdéseim butaságok, de tudjátok, az öreg székelyes vicc is úgy szól, hogy „Hadd el anyjuk, úgy tanul a gyermek ha kérdez!”.
Szóval amit nem értek:
Balla József nagyon hosszasan és részletesen tárgyalja és bizonyítja, hogy tulajdonképpen nincs is globális felmelegedés, klímaváltozás. Én eddig úgy értesültem, hogy van, de Balla úrnak már-már sikerült meggyőznie engem, hogy ez valójában csak tömegmanipuláció. Ekkor viszont belebotlottam a következő alcímbe: „Mi okozza a felmelegedést, a klímaváltozást?”
Az író itt két ízben is idézi Habibullo Abdussamatovot: „A Földön és a Marson végbemenő egyidejű felmelegedésből arra lehet következtetni, hogy bolygónk közelmúltbeli klímaváltozásainak természetes – és nem emberi tevékenység kiváltotta – okai vannak.”; illetve „A szoláris sugárzás csökkenni kezdett a ’90-es években és a minimum kb. 2040-re következik be. Ez a földi klíma meredek lehűlését eredményezi az elkövetkező 15-20 évben.”.
Itt már teljesen összezavarodtam. Tanácstalan vagyok, nem tudom eldönteni, hogy Balla úr szerint most már van klímaváltozás vagy nincs, illetve hogy az elmúlt 1-2 évtizedben a napsugárzás nőtt-e vagy csökkent-e és ezáltal a bolygónk melegedett-e vagy hűlt-e?
Tatár Pál

Tisztelt Tatár Pál!
Megértem kételyeit a témával kapcsolatban, hiszen az egész világhálón nagyon ellentmondásos információk keringenek ezzel kapcsolatban.
Azonban az már elfogadott tény, hogy Földünk éghajlata változóban van. Arra vonatkozóan, hogy ez a változás mely területeket milyen formában érinti és mennyire súlyosan, csak becslések vannak. A tudósok többsége mára már egyetért abban, hogy az emberi tevékenységek nagymértékben hozzájárulnak ehhez a folyamathoz, azonban tudni kell, hogy természetes előidézői is vannak. A fosszilis tüzelőanyagok széleskörű elterjedésének következtében a légköri üvegházgázok koncentrációja jelentősen megnövekedett az utóbbi évtizedekben. A globális klímaváltozásról sokáig az „olajlobbinak” köszönhetően nem hallottunk, hiszen az e tüzelőanyagokat árusító- és felhasználó vállalatoknak nem érdekük, hogy az emberek más alternatívákat találjanak a hő- és energiaellátás terén. (Gondolom nem kell magyaráznom, miért.) Amíg ezek a vállalatok hatalmas befolyással bírnak pénzüknek köszönhetően, nem valószínű, hogy ezen az ellentmondásosságon változtatni lehet.
Az, hogy a légkör bizonyos helyeken melegedni, vagy hűlni fog-e, sok tényezőtől függ. A változás nem lesz egységes, és nem tudni mikor következik be, vagy bekövetkezik-e egyáltalán, esetleg az emberek észbe kapnak, mielőtt túl késő lenne.
B. Éva,
környezetmérnök


Klímaváltozás: hogy az olvasók is értsék.
A klímaváltozás a Föld klímájának, éghajlatának tartós és jelentős mértékű megváltozását jelenti, helyi vagy globális szinten. http://hu.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%ADmav%C3%A1ltoz%C3%A1s (évmilliók óta van)
Globális felmelegedésnek az utóbbi évtizedek éghajlati változásait nevezzük: emelkedik az óceánok és a felszínközeli levegő hőmérséklete. http://hu.wikipedia.org/wiki/Glob%C3%A1lis_felmeleged%C3%A9s (itt már látható is egy hamisított grafikon)
Ember által okozott globális felmelegedésnek az ENSZ által erre a célra kitalált IPCC (Éghajlat-változási Kormányközi Testület http://hu.wikipedia.org/wiki/IPCC) és az ezért a kamuért Nóbel-békedíjas Al Gore (http://hu.wikipedia.org/wiki/Al_Gore) évtizedes propaganda-hadjáratát nevezzük. (ennek lett vége az 1000 elektronikus levél és 3000 egyéb dokumentum nyilvánosságra kerülésével
2009 november 17-én http://en.wikipedia.org/wiki/Climategate)
Ember által okozott globális felmelegedés nincs. Van felmelegedés, van lehűlés, de túl kicsik vagyunk ahhoz, hogy mi, emberek akár a klímánkat meg tudjuk változtatni. Egy vulkánkitörés több szennyező anyagot juttat a légkörbe, mint egész évben a teljes emberi károsanyag-kibocsátás.
A naptevékenység 1995 óta csökken: http://science.nasa.gov/headlines/y2009/03sep_sunspots.htm Mivel a Földre és a naprendszerünk többi bolygójára gyakorolt naptevékenység hatása nem közvetlen (nagy rendszereknek nagy a tehetetlensége), évtizedes csúszással jelennek meg a hatások (ha egy fazék vizet teszünk a tűzhelyre, nem lesz azonnal forró), tehát most kezdjük érezni, hogy csökkent a mágneses viharok száma, kezdődik egy újabb klímaváltozás, csak most a telek lesznek hidegebbek.
Hála a Napnak, Al Gore-ék és a klímatudósok évek óta csalni kényszerültek, hogy kimutassák a felmelegedést, mivel azonban lebuktak, a tavalyi koppenhágai csúcson már nem mertek elfogadni semmi magasröptű világkormányzati és karbonadós tervet.
El kell fogadni, hogy az időjárás kiszámíthatatlan, és a klíma nem attól függ, mennyi CO2-t termelünk, pláne nem attól, mit reklámoznak politikusok és hűbéres tudósaik, hanem attól, mennyire tevékeny Napunk.
Üdv:
egy diplomátlan