Nyíregyházán és a megszállt Nagyváradon lesz előadás vasárnap a kilencvenöt esztendővel ezelőtt megalakult Székely Hadosztály történetéről, a honvédő hősök dicső cselekedeteiről. Nagyváradon dr. Csiby Károly egyetemi tanár tart előadást, míg Nyíregyházán Csibi Barna és Kovács Zoltán szervezésében várják megemlékezésre a megyeszékhely lakosságát.
Zoom
A Székely Hadosztály páncélvonata
"A magyar Népköztársaságért, Székelyföldünkért élünk, halunk!" volt a Székely Nemzeti Tanács egyik toborzó jelszava az oláh és egyéb jöttment náció térfoglalását, országrablását föltartóztatni kívánó, az első világháború befejezését követően megalakult Székely Hadosztály fölállítását megelőző napokban. Amikor a füstös képűek december 1-jén hazánk jelentős területének elrablását célzó gyulafehérvári román népgyűlésre emlékeznek, az elszakított Nagyváradon és az anyaországi Nyíregyházán a folyamatot föltartóztatni kívánó Székely Hadosztály fölállításáról hangzik el előadás, illetve lesz megemlékezés.

A Székely Hadosztály harcosainak toborzója 1918-ban
Nagyváradon dr. Csiby Károly egyetemi tanár tart előadást a Székely hadosztály megalakulásának 95. évfordulójáról, a honvédők dicső tetteiről december 1-én vasárnap, 18 órai kezdettel a Posticum Kultúrközpont előadótermében Nagyváradon, a Hársfa (Teiului) utca 26. szám alatt.
Nyíregyházán Csibi Barna és Kovács Zoltán szervezésében emlékeznek a Székely Hadosztály megalakításának 95. évfordulójára, ugyancsak december 1-jén, 17 órai kezdettel a Hősök terén.
H. J. - Kuruc.info