Termet nevezhetnek el Horn Gyuláról az Európai Parlament épületében az EP szocialista frakciójának magyar és német delegációja javaslatára - írta a Népszabadság.
A lap pénteki cikke szerint hétfőn ülésezik a döntésre hivatott testület.
Surján László, az EP magyar kereszténydemokrata alelnöke azonban levélben fordult a testület tagjaihoz a pozitív döntés ellen érvelve. Azt írta: Horn Gyula megítélése megosztja a magyar társadalmat, a korábban betöltött szerepe, illetve az 1956 utáni tevékenysége miatt.
A szocialisták Magyarország uniós csatlakozásának 10. évfordulója és a Horn Gyula akkori külügyminiszter által bejelentett határnyitás 25. évfordulója kapcsán tartják fontosnak az elnevezés időzítését.
„Határozottan visszautasítjuk, hogy bármilyen fideszes, KDNP-s, bármilyen egyéb tisztségviselő Horn Gyulát tagadólag vegye a szájára. A magunk részéről ezért tartjuk itt ezt a sajtótájékoztatót (egy Horn Gyula-mellszobor előtt, az MSZP-székházban - a szerk.), és a legnagyobb tisztelettel emlékezünk meg Horn Gyuláról, nem csak évforduló alkalmával, hanem minden áldott nap” – közölte Szanyi Tibor.
(MTI - MNO nyomán)