A szerkesztőségünkbe jutott információk alapján szerződés szerint a mai naptól az ECHO TV-ben el kellett volna kezdődnie a
Jobbik-kampányfilm vetítésének. A megrendelők állítólag korábban az ECHO TV által kibocsátott szerződést választották, amely akkor még a 2009-es EP-kampányra tartalmazott ajánlatot. A Jobbik a szükséges pénz kifizetését vállalta, a kampányfilmet pedig múlt pénteken időben elküldte a tévének. A tévécsatorna vezetése azonban hirtelen, egy hétvégén tartott értekezleten úgy döntött: nem lesznek politikai hirdetések az ECHO TV-ben - írja a Jobbik lapja.
2006-ban a Jobbik és a HírTV között volt hasonló jellegű konfliktus, akkor ott a Harmadik Út (MIÉP-Jobbik) piaci áron sem tudott tévéhirdetést vásárolni. A HírTV idén állítólag egyáltalán nem sugároz politikai kampányfilmeket, vagyis ott ismét nem lesz Jobbik kampányvideó. Az ECHO TV korábban szeretett volna helyet adni a kampánynak, ez változott meg most ott is. Hogy a két csatornánál köze van-e a Jobbik elhallgatására irányuló fideszes befolyásnak arra, hogy így döntöttek, mindenki döntse el maga.
Mindenesetre nagyon furcsa, hogy két hírcsatorna, amelyek a politikával foglalkoznak napi 24 órában, egy országos EP-választás alatt nem adnak helyet egyetlen egy politikai hirdetésnek sem. Felettébb ritka, hogy egy tévétársaság ennyire rossz üzleti döntést hozzon, hacsak valami felül nem írja az üzleti racionalitást. Na de mi?
Az általunk megkérdezett politológusok szerint ilyen még a világtörténelemben sehol és semmikor nem fordult elő. A neve elhallgatását kérő - azaz állását féltő - politológus szerint az ECHO TV és a HírTV a Fidesz nyomására hozott egy ilyen teljesen abszurd és antidemokratikus, a szólásszabadságot teljesen megcsúfoló döntést. "A Jobbik hirdetése miatt tiltották le a kampányfilmeket, hiszen az komoly konkurenciát jelentene Orbán Viktor számára. Az törvénytelen lett volna, ha csak a Jobbikot utasítják el, ezért inkább úgy döntöttek, hogy lemondva az ezzel járó bevételekről, inkább kitiltanak mindenkit, csak a Jobbik be ne jusson a képernyőre. Nevetséges, de egyben azt jelzi, hogy a Fidesznél és a hozzá közel álló tévétársaságoknál komoly zavarodottság van a radikális párt megerősödése miatt" - tette hozzá a politológus, aki egyébként többször volt már a két csatorna vendége. Véleménye szerint a két hírtévé a hátralévő hetekben valószínűleg egyoldalú Fidesz-propagandát fog folytatni.
Szerkesztőségünk arra kéri minden kedves olvasóját, hogy levélben, e-mailben és telefonon is fejezze ki felháborodását az ECHO TV vezetése felé, amiért az egy választási kampányban - a szólásszabadságot félretéve - nem segíti a választópolgárokat a szükséges információk megszerzésében, és ezáltal döntésük meghozatalában - zárul a Barikád cikke. (Itt az impresszum.)