Nem most kezdik a rettegést
Az "antiszemitizmussal és rasszizmussal vádolt Jobbik szélsőjobboldali magyar párt" szervezetet hoz létre Londonban, amely vasárnap tartja első gyűlését - írta internetes kiadásában a The Times című brit napilap, amely szerint a gyűlés "félelmeket ébreszt Nagy-Britanniában a szélsőjobb terjeszkedésével kapcsolatban".
A lap szombati számában megjelenő írás emlékeztet, hogy "a saját egyenruhás félkatonai szárnnyal rendelkező" Jobbik máris kapcsolatban áll Nick Griffinnel, a "legnagyobb brit szélsőjobboldali erő", a Brit Nemzeti Párt (BNP) vezetőjével és tagja a több szélsőjobboldali európai párt, köztük a BNP által minap létrehozott Európai Nemzeti Mozgalmak Szövetségének.
A Jobbik Britanniai Társasága, amelynek célja - a Jobbik Magyarországért Mozgalom honlapja szerint -, "hogy a Nagy-Britanniában élő magyarok között terjessze a nemzeti eszmét, a haza iránti elhivatottságot és a Jobbik programját", december 6-án tartja ülését az észak-londoni Kentish Townban - írja a Times Online.
A BNP ellenzői a The Times szerint figyelmeztetnek, hogy a Jobbik nagy-britanniai megjelenése "a szélsőjobbnak a szigetországon belüli növekvő térnyeréséről tanúskodik".
A lap idézi a BNP ellen kampányoló egyik brit szervezet, a Nothing British vezetőjét, James Bethellt, aki szerint "az új szervezet létrehozása arról tanúskodik, hogy az európai fasiszták eltökéltek arra, hogy gyűlölködésüket a Csatornán túl is terjesszék".
"Nagy-Britannia demokratikus ország, és hallani sem akarunk külföldi fasisztákról, akiknek az értékei ellentétesek a mi jóindulatú toleranciánk értékeivel" - idézi Bethellt a brit lap.
A Times Online emlékeztet, hogy a brit antifasiszták tiltakozásának hatására visszavonták Morvai Krisztinának, a Jobbik európai parlamenti képviselőjének meghívását egy novemberi londoni konferenciára.
(MTI nyomán)