A Jobbik Mándoki Alapszervezete Eperjeskén, lakossági fórum keretein belül tervezte bemutatni a 8-as választókerület képviselőjelöltjét, Adorján Bélát. Ehhez szükséges teremigényünkkel felkerestük Pásztor Gábor polgármestert.
Első alkalommal alelnökünk kérte a lehetőséget, majd elutasító válaszát követően megpróbáltuk megbeszélni vele egy helyszín kibérlését. Ismét falakba ütköztünk.
Elutasítását a következőkkel indokolta: „Nálunk nincs cigánybűnözés, jó kapcsolatunk van velük, rendesek, dolgoznak. Nincs szükségünk ilyen fórumra és a vele járó feszültségre. Bár nem ismerem a párt programját, de el szoktam olvasni Vona Gábor és Morvai Krisztina írásait és még az is lehet, hogy a Jobbikra fogok szavazni.”
Mindezek után, továbbra sem kaptunk lehetőséget a Fórum megrendezésére. Mivel a rendezvény témája „A Magyar vidék jövője” és előadónk Adorján Béla, aki önkormányzati képviselő és a 8-as választókerület képviselőjelöltje, úgy gondolta felhívja őt és megpróbálja megtudni a visszautasítás okát. Hiszen erre még nem volt példa, hogy ne adjanak lehetőséget egy párt megismertetésére.
A község első embere ismét nem hazudtolta meg önmagát, sem megnyilvánulásában, sem politikai, etikai ismereteiben. Magasfokú nemzettudata, pedig külön figyelmet érdemel. Továbbra is teljesen elzárkózott, kijelentette, hogy nem enged be a településre egy olyan szervezetet, amely csak feszültséget okoz. Elismételte a rendkívüli kapcsolatot a kisebbséggel és közölte, igenis ismeri a párt programját, (most akkor ismeri, vagy nem ismeri Tisztelt Polgármester Úr?), mely arról szól, hogy eltapossuk, kiüldözzük a cigányokat és zsidókat! Továbbá felháborodva megkérdezte a képviselőjelöltet, hogy miért őt kerestük meg ezzel a kéréssel! Különben pedig már kétszer elutasított minket, harmadszor is nemet fog mondani! Teszi ezt úgy, hogy a településen az EP-választáson, pártunk 16,9%-ot ért el és másodikként végzett.
Ennek tükrében úgy gondoljuk a ránk szavazó lakosság arcul csapása az, hogy próbálja ellehetetleníteni a lakossági fórumunkat.
Tekintve a jelenleg kialakult feszült belpolitikai és etnikai helyzetet, sokkal alkalmasabb lenne ennek a fórumnak a megtartása egy kulturált zárt helyen, mint az utcán, mivel azt már végképp eldöntöttük, hogy tartunk Eperjeskén lakossági fórumot, csak az a kérdés, hogy milyen formában. Egy demonstráció keretében, világgá kiáltva a „szívélyes vendéglátást” vagy zárt térben, bárkinek megadva a lehetőséget programunk és a képviselőjelöltünk megismerésére, úgy ahogy egy demokráciában lenni szokott.
Kedves Olvasók! Ha mindez úgy van, ahogyan állítja, miért nem ad lehetőséget egy bemutatkozó, csendes fórumra? Hiszen ott nincs cigányprobléma, tehát nem okozna gondot, ilyen rendes emberek között egy jobbikos rendezvény.
Továbblépve, ha valóban olvassa a fent említett politikusok írásait, miért azonosítja a Jobbikot a cigánygyűlölettel? Előítéletes a magyarokkal?
Ezek után, pedig a kijelentése-, amelyben eljátszotta a hattyú halálát,- hogy lehet a Jobbikra fog szavazni, enyhén szólva nevetséges és egyben felháborító.
Elgondolkodtató számomra, hogy egy település polgármestere hogyan lehet ennyire járatlan a körülötte zajló események kapcsán, hogyan tudja irányítani, ha nincs tisztában alapvető dolgokkal. Hogyan tehet felelőtlen kijelentéseket, és milyen jogon tiltja meg, hogy bárki termet béreljen! Pontosabban mi alapján diszkriminál?
Ezek után felvetődik a kérdés, hol a határ, ameddig el mer menni, mi jöhet még, ha egy kistelepülés polgármestere ily módon fejezi ki félelmét (?), előítéletességét (?), netán csekély politikai ismereteit (?).
Komár Zoltán, a Jobbik Mándoki Alapszervezetének Elnöke
(Szebb Jövő)