Erről van szó - igen, egy ilyen alak lehet a Nemzeti
főigazgatója 2010 Magyarországán
Alföldi Róbert, a budapesti Nemzeti Színház homokos főigazgatója Arisztophanész komédiáját, a Lüzisztratét rendezi a fiumei Ivan Zajc Horvát Nemzeti Színházban. A premiert szombaton tartják, annak ellenére, hogy az INA horvát olajtársaság megvonta a támogatást az előadástól annak beteges plakátja miatt.
A jelenleg Fiumében tartózkodó zsidó rendező az MTI-nek elmondta: a színház intendánsa, Nada Matosevic Oreskovic látta Szarajevóban 2008-ban a kisszínházak nemzetközi fesztiválján a Bárka Színház Szentivánéji álom című előadását, ez alapján kérte fel a fiumei munkára. Arisztophanész komédiáját közösen választották ki a színház vezetésével, mivel az ottani nemzetiben ezt az évadot az antik görög drámának szentelik.
A történet főhősei az athéni nők, akik megelégelik, hogy férjeik csak a spártaiakkal való háborúskodásnak élnek. Ezért a címszereplő, Lüzisztraté vezetésével megegyeznek az ellenséges város asszonyaival, hogy addig nem engedik férjeiket a hálószobájukba, amíg azok véget nem vetnek a küzdelemnek.
A bemutató nagy nyilvánosságot kapott a horvát sajtóban, amely az előadás plakátjára is felhívta a figyelmet: a Magyar Ádám és Szabó Árpád által jegyezett plakáton ugyanis - Alföldi Roberta legnagyobb gyönyörűségére - egy kerek tortácskára helyezett rózsaszín marcipán fallosz látható.
A homoerotikus plakát, amely városszerte hirdeti a bemutatót, arra indította az INÁ-t, hogy megvonja szponzori támogatását az Arisztophanész-előadástól (nálunk még több támogatót vonzana, tán még ki is tüntetnék a perverz köcsögöt - ez az egyik különbség a horvát és a mai, magyarnak nevezett mentalitás között - a szerk.). Ez azonban nem befolyásolja a Lüzisztraté szombati premierjét - erősítették meg az MTI-nek a színház sajtóosztályán.
(MTI nyomán)
Kapcsolódó: